I det fynske folks tjeneste

Allergi-plante breder sig på Fyn

Den stærkt allergifremkaldende bynke-ambrosie er ved at få fodfæste på Fyn.

Den stærkt allergifremkaldende bynke-ambrosie er så småt ved at få fodfæste i Danmark.

Får den det, kan vi se frem til flere danskere med pollenallergi og en fattigere natur. 

Første gang bynke-ambrosie blev registreret i Danmark var for ti år siden i Nordsjælland. Nu er der meldinger om planten fra flere steder i landet, sidst på Fyn, i Sønderjylland og Frederikshavn.

Danmarks Naturfredningsforening og Astma-Allergi Forbundet er derfor gået sammen i en opfordring til alle: Ryk bynke-ambrosie op og brænd den.

- Bynke-ambrosie er en af de mest allergifremkaldende planter, vi kender. Dens pollen er i den værste kategori lige som birkepollen. Får bynke-ambrosie for alvor fodfæste i Danmark, kan vi forudse, at der bliver mange flere med pollenallergi. I dag har ca. 25 procent af alle danskere pollenallergi, siger Janne Sommer, biolog og pollenansvarlig hos Astma-Allergi Forbundet.

Ryk den op

Sæsonen for pollen i Danmark vil også blive forlænget med bynke-ambrosie. Den blomstrer og afgiver pollen i september og oktober i ca. 6-8 uger.
 
- Der er endnu så få eksemplarer af planten, at vi kan nå at bekæmpe den. Derfor opfordrer vi i fællesskab alle til at hjælpe: Ryk planten op og kom den i en sæk til forbrænding - uanset hvor du finder den, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks aturfredningsforening.

- Du skal ikke smide den på kompostbunken, da det let kan sprede frøene. Husk at bruge handsker, for planten kan give allergiske reaktioner, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Bynke-ambrosie og allergi

- Knap 25 procent af alle danskere har i dag allergi over for pollen. Med bynke-ambrosie vil det tal givetvis stige.
- Symptomerne på allergi over for bynke-ambrosie er høfeber og astma. 
- Forskere mener, at bynke-ambrosie er skyld i halvdelen af de astmaanfald, som folk oplever, der hvor planten gror i Centraleuropa.
- Bynke-ambrosie blev første gang fundet i de danske pollenfælder i 1999. Siden har der næsten hvert år været pollen både i fælden i København og Viborg.
Kilde:
www.dn.dk

www.dn.dk