Amalie blev ramt af stress: - Fedt at nogen vil snakke om det

Region Syddanmark og Mindhelper.dk satte mandag gang i en kampagne, der skal hjælpe unge med at håndtere stress.

Hjælp er på vej til til unge fynboer som er ramt af stress. Sammen med hjemmesiden Mindhelper.dk sætter Psykiatrien i Region Syddanmark gang i en kampagne, der skal være med til at skabe mere glæde og mindre stress blandt de unge.

Kampagnen hedder "Tak Nemli’", og på Fyn er det især de unge i Faaborg-Midtfyn Kommune, der ofte har det svært. En stor undersøgelse viser nemlig, at godt 60 procent af dem har følt sig stresset dagligt eller ugentligt. Det gør dem til de mest stressede unge på Fyn. 

I rapporten "Syddanskernes Liv 2018", som er en opgørelse over procentdelen af de 18- til 29-årige, der er stressede dagligt eller ugentligt, kan man læse, at i omegnen af hver anden fynbo i aldersgruppen har mærket stress.

Amalie: Jeg blev meget syg med høj feber

Amalie Lassen er en af dem, som i en tidlig alder har været ramt af stress. Amalie Lassen er endnu kun 16 år, men kort før hun begyndte på Faaborgegnens Efterskole, mærkede hun på egen krop, at stress også er noget, der kan ramme de helt unge.

- To uger inden (skolestart, red.) var jeg meget stresset, det endte så med, at jeg blev meget syg med høj feber og fik feberhvilelser, hvor jeg ikke var ved bevidsthed, og om natten bare løb rundt i vores hus.

- Jeg var ikke mig selv og snakkede i søvne. Det kunne vare 40 minutter, hvor jeg slet ikke var mig selv, fortæller Amalie Lassen.

Hun mener, at hendes stressreaktion blev udløst af negative tanker om det nye og det uvante der ventede hende på efterskolen.

- Man tænker nok meget over, hvad der kommer til at ske, og det bliver man nok stresset af.

Amalies møde med stress gør, at hun sætter pris på, at en kampagne som "Tak Nemli’" sættes i gang:

- Hvis alle ens venner har det superfedt, og man så er den eneste der måske lige har det lidt svært, så tror jeg det er rigtig fedt, at der kommer nogen ud og kan snakke om det.

Negative tanker skal erstattes

Det er de negative tanker kampagnen "Tak Nemli’" skal erstatte med taknemmelighed. Den mission satte Psykiatrien i Region syddanmark gang i hos Faaborgegnens Efterskole, hvor eleverne fik skrevet stort og småt ned i et såkaldt taknemmelighedsbrev.

Og Amalie Lassen har taget kampagnens budskab til sig:

- Man skal bare være taknemmlig for det man har omkring sig, og de mennesker der kan hjælpe en igennem det, hvis man har meget stress. Man skal nok bare taknemmelig for de små ting, siger hun.

"Tak Nemli'"-kampagnen kommer til følgende uddannelsessteder på Fyn:

  • HF & VUC Odense, 31. oktober klokken 8.30 til 13.00.
  • Bernstorffsminde Efterskole, 1. november klokken 18.00 til 21.00.
  • UCL, Seebladsgade i Odense, 5. november klokken 10.00 til 14.00.
  • UCL, Niels Bohrs Allé i Odense, 8. november klokken 10.00 til 13.00.

Tal fra rapporten Syddanskernes Liv 2018

Fakta om Mindhelper.dk?

Der er ny hjælp på vej til de fynboer, som rammes af stress. Region Syddanmark har nemlig igangsat en ny kampagne, som skal skabe mere glæde og mindre stress blandt de unge. Med fra København for at snakke om projektet, har vi Lone Ross Nylandsted, som er læge og instruktør i mindfulness.

Oversigt

    Oversigt