I det fynske folks tjeneste

Ambitioner: Storebæltsbroen og fynske robotter skal skabe nyt marked

Et samarbejde mellem Sund & Bælt og Blue Ocean Robotics skal åbne et nyt marked for intelligent, robotbaseret vedligehold og drift i bygge- og anlægsbranchen.

Blue Ocean Robotics og Sund & Bælt indleder ambitiøst udviklingsarbejde. Foto: Sund & Bælt/PR

Kan man med fordel få robotter til at deltage i driften og vedlighold af Storebæltsbroen?

Det spørgsmål søger den Odensebaserede robotvirksomhed Blue Ocean Robotics og selskabet bag Storebæltsbroen Sund & Bælt nu svar på.

Og der kan være penge at hente. Reinvesteringer, drift og vedligeholdelse af broen og de tilhørende anlæg, løber hvert år op i omegnen af en halv millard kroner.

- Derfor vil nogle få procents effektiviseringsgevinster medføre ganske stor besparelse på driften. Dem vil Sund & Bælt finde ved at tage ny teknologi i brug, skriver Sund & Bælt i en pressemeddelelse.

Det er ganske perspektivrigt, at vi skal afdække potentialer for robotteknologi på anlæg, som både omfatter broer, vejbaner og tunneller.

Den øverste ledelse, Blue Ocean Robotics

Storebælt skal være omdrejningspunkt

Sund & Bælt har i forvejen søsat flere initiativer, og samarbejdet med Blue Ocean Robotics skal som et af de mange initiativer bidrage til at afdække potentialet. 

Udover at lede efter effektivisering og besparelser er ambitionen også at gøre Storebælt til et omdrejningspunkt for Sund & Bælts arbejde med at udvikle og anvende ny teknologi med danske og internationale samarbejdspartnere.

Læs også Rapport: Robotter kan skabe flere jobs end de tager

Samarbejdet med Blue Ocean Robotics har til formål at afdække, hvilke opgaver, der fremover kan foregå med robotter. Med den viden på plads kan Sund & Bælt begynde at indgå partnerskaber med de førende teknologipartnere, der kan levere fremtidens løsninger.

- Blandt andet robotter er en del af hverdagen i nogle brancher, men i bygge- og anlægsbranchen er det endnu ikke slået fuldt igennem. Det vil Sund & Bælt være med til at ændre sammen med innovative teknologipartnere som Blue Ocean Robotics, siger administrerende direktør i Sund & Bælt, Mikkel Hemmingsen, og tilføjer:

- Vi har sat os det ubeskedne mål, at vi vil være markedsleder på intelligent anvendelse af asset management (systemer der overvåger og vedligeholder, red.) i drift og vedligehold blandt infrastrukturejere.

Blue Ocean Robotics har sat gang i de indledende øvelser for afdække og kortlægge, hvordan robotteknologi kan bruges til inspektion og vedligehold.

- Det er ganske perspektivrigt, at vi skal afdække potentialer for robotteknologi på anlæg, som både omfatter broer, vejbaner og tunneller.  Hermed skabes et optimalt afsæt til at få robotiseret bygge- og anlægsbranchen, siger den øverste ledelse hos Blue Ocean Robotics.

Læs også Forskning: Lindø skabte grundlaget for roboteventyr