I det fynske folks tjeneste

Ambulancehelikopter kan redde liv

Den tyske overlæge fra Anæstesiafdelingen på Odense Universitetshospital, Thomas Lohse, foreslår, at Fyns Amt sammen med for eksempel de jyske amter skal investere i en ambulancehelikopter.

-

Den tyske overlæge fra Anæstesiafdelingen på Odense Universitetshospital, Thomas Lohse, foreslår, at Fyns Amt sammen med for eksempel de jyske amter skal investere i en ambulancehelikopter.


Gode resultater i Tyskland


I Tyskland er der mange års erfaringer med ambulancehelikoptere, og det er de erfaringer Thomas Lohse vil prøve at videreføre til det danske sygehussystem.
Blandt andet peger han på, at patienterne, der er blevet hårdt kvæstede ved ulykker, kan komme hurtigere frem til et sygehus, og samtidig blive behandlet undervejs, fordi helikopteren skal bemandes med en læge og en narkosesygeplejerske.


Mennesker reddes


Et hollandsk forsøg viser, at mange menneskeliv kunne reddes, hvis kvæstede i stedet for at skulle køre i ambulace blev fløjet til det nærmeste sygehus, eller til det sygehus, som havde ekspertisen.
Omregnet til danske tal ville over 100 patienter om året redde livet.


Først viden - så begejstring


Det konservative medlem af sygehusudvalget, Pernille Weiss er begejstret for Thomas Lohses forslag, og vil sammen med sin socialdemokratiske udvalgskollega, Karl Vinther, tage til Nordtyskland den 9. november for at se på ambulancehelikoptere med Thomas Lohse.
Sygehusudvalgets formand, Ester Larsen (V) mener, at der skal nogle flere tal på bordet, der siger noget om hvor stor en effekt helikopteren kan have i Danmark, inden hun vil tage stilling til, om det er en god eller dårlig ide.


Sønderjyderne har sagt nej


Thomas Lohse har regnet ud, at det vil koste mellem 10 og 15 millioner kroner om året at drive en ambulancehelikopter, så han foreslår, at Fyns Amt kunne slå sig sammen med flere jyske amter.
I Sønderjyllands Amt er politikerne til gengæld ikke interesserede.
\"Det præhospitale udvalg her har udregnet, at det er for dyrt med en ordning som I Tyskland i forhold til, hvor mange patienter det kommer til gavn\", siger Helge Lauritzen, der er formand for sundhedsudvalget i Sønderjyllands Amt.