Amtet roses for screeningsprogram

Som det eneste sted i landet, er fynske kvinder siden 1993 systematisk blevet screenet for brystkræft. En forsker roser nu projektet.

-

Som det eneste sted i landet, er fynske kvinder siden 1993 systematisk blevet screenet for brystkræft. En forsker roser nu projektet.

136.000 kvinder er blevet mammografiscreenet i de seneste 10 år på Fyn. Kun på Fyn og i hovedstaden bliver der udført screening.
Undersøgelserne har afsløret knuder uden spredning, hos over 70% af de patienter der har brystkræft, skriver Politiken. \"Det betyder dels, at deres chancer for at overleve er større, dels at de kan få fjernet knuden uden at miste hele brystet\", siger projektets leder Walter Schwartz, til avisen.

Ros til projektet
Elsebeth Lynge er screeningsforsker ved Københavns Universitet. Hun roser de fynske screeninger, der til november fejrer 10 års fødselsdag. \"Det er gået rigtig flot. Det måles blandt andet ved den meget høje tilslutning fra kvinderne og ved de meget få falske fund i undersøgelserne\", siger hun til Politiken.
90% af de kvinder der tilbydes en screening, takker ja.

Dødelighed undersøges
Om screeningen for brystkræft også nedsætter dødeligheden af brystkræft, er der dog endnu ikke noget svar på, men det kommer der. I øjeblikket sammenlignes de fynske og københavnske screeningsresultater med resten af landet, hvor der ikke screenes.