I det fynske folks tjeneste

Analyse i tatovørsagen: Kan Black Army-medlemmer dømmes?

Hvis de tre pengeafpresnings-tiltalte Black Army-medlemmer frifindes, kan det åbne en ladeport for mafiametoder. Ganske forfærdeligt, mener anklager.

00:22

Video: Flemming Ellegaard

ANALYSE: Sagen er meget enkel, når en domsret fredag afgør sagen mod tre Black Army-medlemmer på henholdsvis 20, 23 og 35 år, der er tiltalt for trusler og afpresning mod blandt andet et ung tatovørpar i Odenses bymidte.

Retten skal tage stilling til, om de tre medlemmer i februar i år stod bag afpresning og trusler mod det yngre par i deres tatovørbutik, eller om Black Army-medlemmerne blot forsigtigt forespurgte, om tatovørerne ville støtte foreningen.

Ud over at den ene tiltalte slet ikke vil være ved, at han var i butikken, så slår forsvarerne fast, at der slet ikke er blevet fremsat trusler.

Det fremgik af forklaringerne i retten i Odense, da sagen startede onsdag morgen.

Spurgte om støtte

Ifølge den ældste af de tiltalte - en 35 årig odenseaner på kontanthjælp - mødte han og to kammerater op i butikken for at spørge, om indehaverne havde lyst til at støtte Black Army. Han blev derfor forbavset, da den kvindelige indehaver svarede, at de kunne få en politianmeldelse og i øvrigt skulle skride.

Hans hensigt var ifølge hans egen forklaring blot at lave en aftale, hvor Black Army skaffede nogle kunder. Til gengæld blev deres forening blev støttet, og medlemmerne fik lidt rabat.

Black Army er nærmest en hyggeklub, hvor man spiser sammen og hjælper hinanden.

En af de tre tiltalte under retsmødet i Retten i Odense

Heroverfor står forklaringerne fra det unge par i forretningen.

- Der blev ikke spurgt om, hvorvidt vi havde lyst til at støtte Black Army. Vi fik at vide, at vi de ville have støtte til "organisationen", og at vi kunne betale en gang om måneden. Da de går, siger ham, der fører ordet, at vi kan tænke over det til på mandag, forklarede den kvindelige indehaver i retten.

Altså påstand mod påstand. 

Logoet er et våben

Anklageren - specialanklager ved Særlig Efterforskning Vest, Lars Petersen - er ikke i tvivl om, at der er tale om trusler og afpresning. Det ligger i selve situationen. To af de tiltalte havde Black Army-logoer på tøjet.

Læs også Formanden for tatovører: Sagen er afgørende for Odense

- Det er en trussel, og logoet er i sig selv et våben, mener Lars Petersen, der forudser, at en eventuel frifindelse vil åbne en ladeport for andre bander, der vil benytte "mafiametoder".

Ifølge den 35-åriges forsvarer, Mette Grith Stage, er der kun tale om trusler, hvis der bliver truet med noget.

- Det kan godt være, at parret har følt sig truet, men det er ikke det samme, som de er blevet truet, eller at det var hensigten, de skulle trues, sagde Mette Grith Stage ved procedurefremlæggelsen.

Alle tre forsvarere mener, at de tiltalte skal frifindes og løslades straks. De har nemlig siddet varetægtsfængslet i to og en halv måned.

Får psykologhjælp

Den kvindelige indehaver fortalte, at hun i dag går til psykologhjælp, er bange for at gå ud, og at hun og kæresten låste sig selv inde og sov med tøj på om natten af angst for, hvad Black Army skulle finde på, efter de havde meldt dem til politiet. 

Læs også Drama ved Black Army-retssag: Politiet finder våben i buskads

I retten forklarede de tre tiltalte, at Black Army nærmest er en hyggeklub, hvor man spiser sammen og hjælper hinanden.

Det stod dog i modsætning til den forklaring som en politiassistent fra Fyns Politis særlige bandeenhed, EAE, kom med, da han vidnede i retten.

- Vi opfatter dem som en organisation, der udøver organiseret kriminalitet, sagde han.

Der afsiges dom i sagen fredag klokken 11.30. 

00:18 Luk video