Anbefaling af mundbind: Rejsende har taget godt imod

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mundbind i offentlig transport og ved forsamlinger. Flere bærer mundbind, melder DSB.

quote Vi skal hele tiden have balance i vores anbefalinger

Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen

Det er ikke mange måneder siden, at mundbind var et sjældent syn i det offentlige rum. Men lørdag har en del rejsende på stationer rundt om i landet valgt at iføre sig mundbind.

Det sker efter Sundhedsstyrelsen fredag  blandt andet anbefalede mundbind i offentlig transport i myldretiden.

DSB forventer, at flere passagerer vil vende tilbage til togene, i takt med at mange fra næste uge kommer tilbage fra ferie.

- Jeg kan tydeligt se, at flere bærer mundbind, både i togene, men også i forhallerne og på stationerne, siger informationschef hos DSB Tony Bispeskov til Ritzau.

Han tilføjer at passagererne har taget godt imod Sundhedsstyrelsen anbefaling. 

Smitte stiger i takt med åbning

Udover anbefaling af mundbind i offentlig transport i myldretiden, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at danskerne har mundbind med sig, hvis de skal deltage i optog og forsamlinger.

At anbefalingen omkring offentlig transport og forsamlinger, hvor det kan være svært at holde afstandskravene, kommer nu handler om, at samfundet åbner mere og mere, og at der derfor må forventes at være flere samlet i specielt tog og busser.

At der ikke er kommet en bred anbefaling om at bruge mundbind handler, at det går ganske godt i Danmark.

- Jeg vil særligt fremhæve to ting: Folk har været rigtigt gode til at holde afstand og bruge håndsprit. Og så har vi haft et meget lavt smittetryk i Danmark i modsætning til eksempelvis nogle af landene i Sydeuropa, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, til Ritzau og fortsætter:

- Vi skal hele tiden have balance i vores anbefalinger. Vi skal komme med tydelige anbefalinger men også nogle, hvor det besvær og den byrde, man pålægger folk, står mål med gevinsten.

Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind

 

Brostrøm er ikke bekymret

Med yderligere åbning af samfundet vil smitterisikoen stige. Men Søren Brostrøm er generelt ikke voldsomt bekymret over niveauet.

- Vi har stadigvæk over sommeren haft meget lav smittespredning i Danmark. Men vi kigger selvfølgeligt meget på tallene og efter, om smittekæder er ude og kontrol.

- Jeg synes ikke, vi har grund til voldsom bekymring. Men det er vigtigt at sige, at vi er ikke sluppet af med epidemien, siger Søren Brostrøm og fortsætter:

- Den ramte i starten af marts, og vi har fin kontrol med den, men det er ikke det samme, som at vi ikke allesammen skal have respekt for, at den kan blusse op igen.

- Det er blandt andet derfor, at vi hele tiden vurderer tiltagene. Nu kommer vi tilbage fra ferie, samfundet åbner, den kolde årstid vil få folk til at søge indendørs. Det skal vi være på forkant med.

Ifølge informationschef Tony Bispeskov vil DSB de kommende dage se på, om retningslinjerne i tog og busser skal ændres. 

Det kan for eksempel være i forhold til kravet om pladsbillet i fjern- og regionaltog, siger han til Ritzau.

De officielle råd til rejse med den kollektive trafik

Sådan bruges mundbind korrekt