I det fynske folks tjeneste

Anders reddede sin hustrus liv

Fynbo indstillet til prisen som årets førstehjælper af Røde Kors

00:20

I morgen uddeles prisen som Årets Førstehjælper af Røde Kors, og prisen kan lande i Broby på Fyn. Den 22. december sidste år fik den 51-årige Anders Heidtmanns kone, Tine, pludselig hjertestop, mens hun sad i sofaen og strikkede. Men selvom hjertet ikke slog, kom blodet alligevel rundt i Tine Heidtmanns livløse krop. I 17 minutter udførte Anders Heidtmann hjertemassage på sin hustru, mens familiens ældste datter ringede efter en ambulance. Derfor mener Røde Kors, at han er værdig til en af tre nomineringer til at vinde titlen som årets Førstehjælper.

- Det var en refleks. Jeg greb fat i hende for at mærke, om der var puls. Det var det eneste, jeg vidste, hvad jeg skulle gøre ved. Hvis pulsen er væk, er det hjertemassage, fortæller han om den dramatiske aften.

Gennem de 17 minutter fik han instruktioner over telefonen, men det kunne ikke holde de bange anelser helt væk.

- Man tænker hele tiden om det nu hjælper. Hvis hjernen ikke får ilt nok, er det skidt, siger han.

Familien har tre børn, der alle var hjemme, og mens storesøsteren ringede efter hjælp, gik det mellemste barn, Louise, i gang med at få lillebroren Martin ført væk fra den voldsomme oplevelse.

- Hverdagen er kommet tilbage som før hendes hjertestop, men vi sætte nok lidt mere pris på hinanden og husker at give hinanden et kram en gang imellem, siger Louise Heidtmann i dag.   

Tine Heidtmann selv husker ikke noget fra episoden. Det sidste, hun husker, er, at hun stod og lavede mad. Det næste er glimt fra intensiv. I dag har hun fået indopereret en ICD, ligesom den der også hjælper håndboldspilleren Anja Andersen. ICD’en og den behandling, hun har fået på hjerteafdelingen, gør, at hun føler sig tryg.

- Jeg er ualmindeligt heldig, at jeg ikke har flere men, end jeg har, siger hun.

Anders Heidtmann har lært førstehjælp gennem sit arbejde, og sammenholdt med det faktum, at han kone kunne have været død den aften, regner han ikke rigtig prisen for noget.

- Vi har jo vundet allerede, lyder det fra redningsmanden, der dog glæder sig over, at der nu kommer endnu mere fokus på førstehjælp.

07:23 Luk video