Anklager er tilfreds med forvaring til pædofil krænker

Anklageren bad om lang fængselsstraf, men fik pædofil krænker idømt forvaring. Alligevel er hun godt tilfreds.

Selv om anklagemyndigheden ved Fyns Politi først og fremmest krævede fængsel i 10-12 år til den pædofile krænker Claus Jensen, kendt som manden i den røde bil, så er anklager Lenette Skak tilfreds med den forvaringsdom, som Retten i Odense onsdag har afsagt over manden.

41-årige Claus Jensen - tidligere hed han Nis Bekker-Hansen - er dømt for blandt andet at have samlet to piger på 10 og 11 år op i sin bil og krænket dem seksuelt, mens han optog overgrebene på video.

- Når det drejer sig om spørgsmålet om forvaring eller en almindelig fængselsstraf, så er vi i en gråzone, når vi ligger omkring de her 10-12 års fængsel, fortæller anklageren.

Ifølge hende viser retspraksis, at netop omkring det strafniveau vælger retterne ofte at udmåle en tidsfastsat straf frem for en forvaringsdom.

- Der er en opgørelse, som viser, at forvaringsdømte sidder inde i cirka 14 år, før de kommer ud, men hvor længe den tiltalte i denne sag kommer til at sidde, det kan jeg ikke spå om, siger Lenette Skak.

Hun afviser, at anklagemyndigheden har spekuleret i, hvorvidt Claus Jensen risikerer at blive løsladt efter forholdsvis kort tid.

- Vi har udelukkende lagt os op ad, hvad praksis er, fortæller Lenette Skak.

En forvaringsdømt skal afsone i et almindeligt fængsel, men i modsætning til en fængselsdømt, så ved den forvaringsdømte ikke, hvornår det er muligt at komme på fri fod.

Det kan tidligst ske efter fem år, men det kræver, at man vurderer, at manden ikke længere kan udgøre en fare for andre, hvis han bliver sat på fri fod, og der skal en dommer ind over vurderingen og blåstemple den. Før kommer den forvaringsdømte ikke ud.

I teorien kan en forvaringsdømt være indespærret resten af sine dage, men i realiteten bliver forvaringsdømte som regel sluppet ud på et tidspunkt.

Claus Jensen overvejer nu, om han vil anke forvaringsdommen til landsretten.