I det fynske folks tjeneste

Anklager stopper bedrageriefterforskning mod imam

Omstridt imam fra Odense slipper for påtale efter kontroversielle udtalelser på skjult kamera.

"Moskeerne bag sløret" blev sendt i foråret.

Anklagemyndigheden dropper at føre sag om socialt bedrageri mod en imam fra Odense, der blev optaget med skjult kamera i et TV2-program.

Det drejer sig om tv-programmet "Moskeerne bag sløret", der blev sendt i foråret. Her fulgte man to såkaldte muldvarpe, som med skjult kamera optog imamer i flere danske moskeer.

Programmet affødte en politiefterforskning om socialt bedrageri mod en imam. Men nu har statsadvokat Jan Reckendorff truffet beslutning om at lægge sagen død.

- I udsendelsen kan man få indtryk af, at imamen opfordrer til socialt bedrageri.

- Men vi kan ikke bevise det i retten, når vi ikke ved, hvad programmets to muldvarpe forud har forklaret imamen om deres boligsituation og økonomi, siger han i en pressemeddelelse.

Det er udtalelser fra imamen til programmets muldvarpe om, hvordan de skal opføre sig over for kommunen for at få stillet en lejlighed til rådighed.

I forbindelse med efterforskningen har politiet bedt TV2 om at udlevere råbåndene fra de skjulte optagelser, men det har TV2 afvist af hensyn til kildebeskyttelsen.

Anklagemyndigheden oplyser, at Retten i Odense i forløbet har taget stilling til spørgsmålet, og retten valgte at bakke op om TV2.

TV2 har i sin dækning af sagen fortalt, at muldvarpene fortalte imamen, at de var kommet til Danmark med en opsparing.

Det er angiveligt på den baggrund, at imamen instruerer dem om at lyve om deres formue over for kommunen. Men det er altså netop den kobling, som ifølge anklagemyndigheden ikke kan bevises.

Ifølge anklagemyndigheden har imamen tværtimod fortalt politiet, at han ikke opfordrede til socialt bedrageri. Han rådgav muldvarpene alene ud fra sin forståelse af deres situation.

Det var Odense Kommune, der tilbage i marts meldte imamen til politiet. Her vakte de skjulte optagelser harme hos blandt andre den konservative rådmand Steen Møller.

- Jeg bliver vred, når ser sådan noget, lød det fra ham dengang.