I det fynske folks tjeneste

Anklager: terrortiltalte er utroværdige

De fem tiltalte - heriblandt en fynbo - i sagen om brandterror har ikke overbevist anklageren om, at de kun jokede på aflytningerne.

De tiltalte er hamrende utroværdige, lyder det fra anklager Bo Bjerregaard i sin afsluttende procedure i sagen mod fem mænd mellem 21 og 24 år, som er tiltalt efter straffelovens terrorparagraf for at stå bag politisk motiverede brandstiftelser.

De fem mænd er blevet optaget i samtaler på loftet i Rejsestalden på Christiania, hvor de planlægger vold og brandterror. Selv forklarer de det med machosnak og sjov, fordi de var skæve.

Men den forklaring køber Bo Bjerregaard ikke og opfordrer nævningene til at høre aflytningerne igen.

- Og bevares, det er da sjovt at tale om, hvordan man kan lemlæste politibetjente og brænde bygninger af. Men at de så tager ud til Politiskolen med 21 molotovcocktails, så bliver det da alvor, siger han.

Taget på fersk gerning

Tobias Melsted, Anders Christtreu, Daniel Holst og PJ blev taget på fersk gerning om natten den 26. april 2011 under et forsøg på at sætte ild til Politiskolen. Den femte mand, FP, blev anholdt i maj på sin bopæl i Odense.

De fem er - på kryds og tværs - tilsammen sigtet for at stå bag brandattentater i 2010 og 2011 mod blandt andet Politiskolen, Nestlé, Saga Fur, den græske ambassade, PET's kantine og Rigspolitiets Datacentral.

Nægter terror

De fire erkender at have forsøgt at stikke ild på Politiskolen i april 2011, men nægter alle anklager om brandterror.

Odenseaneren, FP, nægter sig skyldig i alle forhold og har - som den eneste - aldrig givet forklaring til politiet eller retten.

Og selvom de andre senere har forklaret sig, mener Bo Bjerregaard, at deres tavshed er belastende.

- Hvad ville I selv have gjort, hvis I var uskyldige og blev tiltalt for terror? Ville I ikke have forklaret tingenes sammenhæng og blive sat fri? Det ville jeg, siger han henvendt til nævningene.

Torsdag skal nævningene tage stilling til, om de fem er skyldige i terrorhandlinger. Deres beslutning kan komme til at definere, hvornår man kan kalde kriminelle handlinger for terrorisme.