I det fynske folks tjeneste

Anklagere fik medvind i terrorsagen

Forsvarsadvokaterne fik afvist deres begæringer, og de tiltalte udstillede hinanden. Anklagemyndigheden kom bedst i gang med ugen i terrorsagen fra Odense.

Anklagere fik medvind i terrorsagen

Brede smil og anerkendende nik. Kropssproget gav et retvisende resumé af mandagens forløb i terrorsagen fra Odense, hvor
anklagemyndigheden gjorde en god figur. Og i flere tilfælde fik lokket den 22-årige AK ud i forklaringer, der mildest talt ikke gav mening, skriver Ritzau.

Dagen begyndte på den værst tænkelige måde for forsvarsadvokaterne. Østre Landsret afviste samtlige begæringer, som Hugo Steinmetz, Frank Wenzel og Bjørn Elmquist bad om i sidste uge.

Steinmetz får ikke at vide, om anklagemyndigheden har udleveret hele bevismaterialet til forsvarsadvokaterne. Wenzel får ikke lov til at se en udspecificeret oversigt over udgifterne til den civile agent, som er anklagernes hovedvidne i sagen.

Og Elmquist fik nej til at bruge et brev fra Arbejdsskadestyrelsen, som dokumenterer, at den civile agent har alvorlige psykiske mén.

Især afvisningen af brevet var en kold spand vand i hovedet på forsvarerne.

- Det er et offentligt dokument. Det giver ingen mening, at det ikke må bruges, brummede Hugo Steinmetz i en af pauserne til Ritzau.

Mel til en kage

Men modvinden var først lige begyndt. Anklagerne afspillede på ny en båndet samtale mellem to af de tiltalte, hvor de taler om "mel". Den 34-årige MZ har tidligere forklaret, at melet skulle bruges til en pizza.

Omvendt fastholdt 22-årige AK indtil mandagens retsmøde, at melet var beregnet til at lave en kage. Men da anklager Kirsten Dyrmann pressede ham tilpas længe, indrømmede AK, at ordet mel var dæknavn for gødning.

- Hvorfor har du tidligere fortalt, at det var mel til en kage, spurgte Dyrmann.
- Ærlig talt. Så har jeg ikke tillid til politiet, lød forklaringen.

Lige vand på anklagemyndighedens mølle, der mener, at de tiltalte havde planer om at sprænge gødningsbomber.

I modsætning til tidligere retsmøder virkede AK ufokuseret og uoplagt. Tørrede jævnligt panden og nakken med en papirserviet, han fandt frem fra bukselommen. 

- Jeg har siddet fængslet alene i ni måneder. Det er heldigt, at jeg har noget hjerne tilbage. 

Gryde til behandling af gødning

Han kunne heller ikke huske, hvorfor han den 12. juli 2006 mødtes med MZ nede foran sin lejlighed i Vollsmose. Forklaringen lød i første omgang på, at han skulle læse i Koranen sammen med MZ, men i en båndet samtale beder MZ ham komme ned med "gryden".

- Hvorfor skulle I mødes nedenunder med en gryde, når I skulle læse i Koranen. Det giver jo ingen mening, sagde anklageren.

Men MZ kunne ikke huske, hvad der var med den gryde. Altså ud over at der skulle puttes "nogle af de der ting i", som han formulerede det. Uden at blive mere konkret.

Teorien hos anklagemyndigheden er, at gryden skulle bruges til behandling af gødning. Hvis indholdet af ammoniumnitrat når en vis procentdel, kan gødningen bruges som en bombe.

Retssagen fortsætter tirsdag, hvor afhøringen af 22-årige AK fortsætter.