I det fynske folks tjeneste

Anmeldelser: Omdiskuteret børnefilm er hyggelig og artig

"MGP Missionen", der er støttet af FilmFyn, bliver ikke rost til skyerne af anmelderne. Men den leverer hygge og underholdning, lyder det.

02:31

01:35

1 af 3

Da det sidste år kom frem, at børnefilmen "MGP Missionen" havde fået afslag på støtte fra Det Danske Filminstitut, fordi film med skuespillere af anden etnisk baggrund ikke er salgbare i provinsen, vakte det stor opmærksomhed og medførte heftig debat.

Takket være støtte fra blandt andre FilmFyner filmen her nu, og den bliver af flere anmeldere modtaget som en hyggelig familiefilm, som dog ikke indbyder til lige så store diskussioner, som den manglende støtte.

Politikens anmelder, Kim Skotte, giver filmen fire ud af seks stjerner.

Han kalder den for "et nærmest forbilledligt bud på den uhøjtidelige, underholdende og engagerede film i børneøjenhøjde, man stod og manglede" sammenlignet med film som "Far til fire" og "Min søsters børn".

- Det er ikke stor kunst, men det har indlysende nok heller ikke været meningen. Børn er generelt ikke så forhippede på stor kunst. De vil hellere have film, som er sjove, varme og spændende, skriver Kim Skotte.

I korte træk handler filmen om den 12-årige Karl, som forlader sin trygge hjemstavn Hvide Sande med sin mor til fordel for Nørrebro i København. Her er tonen hård og omstillingen svær, så Karl planlægger sin flugt tilbage til den jyske vestkyst.

Han får uventet hjælp fra den tyrkiske pige Sawsan, som vil deltage i MGP-finalen i Herning til trods for sin families modstand. Sammen tager de på en fælles mission vestpå.

Kristian Lindberg fra Berlingske er ikke helt så begejstret som Kim skotte. Han skriver, at filmen underholder sit publikum, men den "formår også at diskriminere et stort dansk mindretal - nemlig jyderne".

Han henviser til det selvmodsigende i, at filmen fik meget opmærksomhed, da den ikke modtog økonomisk støtte, da filmens indvandrerkarakterer ikke ville kunne tiltrække et stort publikum i Jylland.

- Derfor er det ironisk, at filmen skildrer jyder ekstremt stereotypt i sin krasse modstilling af Vestjyllands blæsende vidder og Nørrebros hiphop-hippe gademiljø, skriver han i sin anmeldelse.

Jyllands-Posten kalder filmen en "hyggelig, men meget artig familiefilm om to ungers ikke så farefulde færd til MGP i Herning". Avisen giver tre ud af seks stjerner til påskens danske familiefilm.

Filmen er instrueret af Martin Miehe-Renard og bygger på en børnebog af Gitte Løkkegaard.