I det fynske folks tjeneste

App skal sikre hurtig oprydning på vejene efter uheld

Med en opdatering af sin Trafikinfo-app til smartphones er det blevet nemmere for trafikanter at sende Vejdirektoratet i retning af farligt gods på kørebanen.

Kilometerlang kø på den vestfynske motorvej lillejuleaftensdag 2016 efter endnu et uheld. Nu vil Vejdirektoratet gøre det lettere at få fjernet farligt godt fra kørebanen.

Ofte skaber uheld og det efterfølgende rednings- og oprydningsarbejde lange køer på Fynske Motorvej. Det vil Vejdirektoratet nu afhjælpe med en større opdatering til deres app "Trafikinfo."

Opdateringen gør det nemmere at sende Vejdirektoratet i den rigtige retning, når der skal ryddes op efter sofaer, juletræer eller andet tabt gods på kørebanen.

Vejdirektoratet har nemlig opdateret sin app "Trafikinfo" med en ny funktion, som med få tryk gør det muligt at ringe op til Vejdirektoratets trafikcenter og samtidig sende trafikantens egne gps-koordinater og kørselsretning.

- Trafikanterne er ofte de bedste til hurtigt at opdage, når der opstår behov for at rykke ud og rydde op. Og vælger trafikanterne at give besked via app'en, ved vi nu også præcist, hvor vi skal køre hen, siger Stine Bendsen, afdelingsleder i Vejdirektoratet. 

Læs også E20-komité presser på: Lange køer er ikke kun fynboernes problem

For selv om Vejdirektoratet overvåger statsvejene i døgndrift alle årets dage, er der stadig brug for alt den hjælp, som trafikanterne kan give, siger Stine Bendsen.

Og det er en rigtig god idé at reagere, hvis man opdager en farlig genstand, siger dokumentationskonsulent hos Rådet for Sikker Trafik Jesper Hemmingsen.

- Tabt gods på vejen udgør bestemt en risiko, da bilisterne både kan køre ind i det og komme til skade, eller måske ubevidst trække uden om og dermed risikere at køre over i den modsatte vejbane. Så det er vigtigt, at der bliver ryddet op hurtigt, hvis der opstår en farlig situation, siger Jesper Hemmingsen.

Kø efter et uheld er ikke et ualmindeligt syn på Fynske Motorvej.

I samarbejde med Danmarks Radio råder Vejdirektoratet i dag over et korps af fl ere tusinde vej- og trafikrapportører, som melder om farlige situationer i trafikken. 

Derfor er det ifølge Jesper Hemmingsen positivt, at Vejdirektoratet med den opdaterede app får mulighed for at øge antallet af meldinger fra trafikanterne. 

Læs også 14 kilometer kø forude: Trafikuheld skaber kø på Fynske Motorvej

Men selv om det er blevet nemmere at slå alarm, frygter Stine Bendsen ikke, at Vejdirektoratet vil drukne i henvendelser.

- Det er kun farlige situationer på statsvejnettet, trafikanterne skal melde ind om. Er man i tvivl, anbefaler vi at ringe alligevel. Lige nu er vores håb dog bare, at trafikanterne vil tage app'en til sig, siger hun.

Fakta om app'en og oprydning

* 240.000 personer har foreløbig downloadet app'en.
* Trafikantens position behandles anonymt.
* Vejdirektoratet vedligeholder det 4.000 kilometer lange statsvejnet.
* Af hensyn til sikkerheden skal der ofte sendes to til tre medarbejdere, to biler samt en tavlevogn ud for at rydde op efter tabt gods.
* Det koster fra 1.250 kroner, hver gang en bilist ikke har sikret sit gods godt nok. Hvis Vejdirektoratet ikke kender synderen, ender regningen for oprydningen hos skatteyderne.
* Vejdirektoratet rykker ud knap 9.000 gange om året.
Kilde: Vejdirektoratet.