I det fynske folks tjeneste

Årets landsby 2017 skal være med på de digitale trends

Fællesskab er meget mere end forsamlingshus og foreningsliv. Derfor vil årets landsby 2017 blive kåret med udgangspunkt i byens digitale evner

Foto: Pernille Gram

Kan man leve det gode liv på landet uden smartphone, netflix og højhastighedsinternet? Ikke hvis man spørger Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, der netop har indledt jagten på Årets Landsby 2017.

Læs også Årets landsby kan lande på Fyn

Fokus for dette års vinder er evnen til at transformere sig til også at være en digital landsby.

- Det gode liv i landsbyerne kommer ikke af sig selv. Mange mennesker engagerer sig og yder hver dag en kæmpe indsats for fællesskabet. Det og dem vil vi gerne fejre med den historiske pris, der bliver uddelt for 21. gang, siger Annette Vilhelmsen, der er formand for bedømmelseskomitten i en pressemeddelelse.

Hun understreger, at mange af de gode kerneværdier som fællesskab og foreningskultur stadig er vigtige i 2017. De kan dog ikke overleve, hvis ikke man som lokalsamfund også har fokus på de digitale fællesskaber.

- Det er afgørende, at borgerne i fællesskab arbejder for at skabe levedygtige landsbyer, og her er mobil- og bredbåndsdækning en vigtig forudsætning for at gøre det mere attraktivt at bo og leve uden for de store byer, siger Annette Vilhelmsen og fortsætter:

- Højhastighedsbredbånd er vigtigt for de erhvervsdrivende, for turisterne og for almindelige familier. Det er simpelthen lige så vigtigt som el og vand.

Landbyer i Danmark

- Landsbyer under 2000 indbyggere kan søge om at blive Årets Landsby.

- Der skal være udarbejdet en udviklingsplan for landsbyen.

- Ildsjæle skal være det bærende element.

- Ansøgningsfristen er tirsdag den 18. april 2017.

- Vinderen bliver kåret til sommer. 

En landsby er en by med under 2000 indbyggere og for at komme i betragtning til prisen skal man have en udviklingsplan og organiseret med et lokalråd eller lignende.

Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og senest Trekroner-området.