Avis: Eksperter sår tvivl om store festivaler kan afholdes

Hvis politikerne vælger at følge råd fra ekspertgruppe, er det meget tvivlsomt, at festivaler som Heartland og Tinderbox bliver til noget, erfarer Politiken.

Sommer, øl og festival er en trio, mange danskere holder af.

Men ifølge Politiken er der stadig stor tvivl om, hvorvidt de store, flerdagsfestivaler kan afholdes.

Opdatering
Clock23. apr 2021, kl. 15:58
Ekspertgruppen har nu afleveret sine anbefalinger til Kulturministeriet. Her fremgår det, at ekspertgruppen har inddelt anbefalingerne til festivaler i to faser. I fase 1 lægger ekspertgruppen op til at inddele området i sektioner af maksimalt 200 personer, mens det i faser 2 hæves til 500 personer.

Avisen har erfaret af kilder tæt på en ekspertgruppe under Kulturministeriet og Erhvervsministeriet, at gruppens anbefalinger strider imod de store festivaler.

Kort fortalt anbefaler gruppen ifølge Politiken, at man har maksimalt 10.000 til 15.000 gæster på en festival, at man har zoner, hvor der kun samles 1.000 besøgende af gangen, og at flerdagsovernatning med camping frarådes.

Gruppens anbefalinger skulle gælde, indtil den danske vaccineplan er på plads.

I 2019 havde Tinderbox ca. 45.000 gæster.

Langelandsfestivalen har hvert år mellem 25- og 30.000 gæster, og den også meget populære Heatlandfestival havde i 2019 18.000 gæster.

Langeland på vippen

Sidstnævnte festival er sat til at skulle løbe af stablen 27. til 29. maj, hvor vaccineplanen langt fra skulle være gennemført.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at planen er, at alle danskere skulle være tilbudt vaccine inden slutningen af juli.

Tinderbox er planlagt til at blive afholdt 24. til 26. juni og ligger derfor også noget fra et færdigvaccineret Danmark.

Langelandsfestivalen til gengæld ligger lige på grænsen med en planlagt afholdelse i uge 30, hvor weekenden hedder 31. juli til 1. august.

På festivalens hjemmeside er de håbefulde med forbehold og skriver om en mulig afholdelse:

- Det håber og tror vi på, og det planlægger vi efter. Med udrulning af vacciner, det kommende coronapas, mulighed for kviktest, restriktioner, der virker samt en udendørssæson, der er på vej, beholder vi optimismen, lyder det, inden forbeholdet:

- Men vi har også brug for at få en afklaring fra myndighederne.