I det fynske folks tjeneste

Banedanmarks ildtog kommer til Fyn

Fra lørdag nat kan naboer til jernbanen mellem Middelfart og Ullerslev på Fyn opleve noget, der ligner et forsinket nytårsfyrværkeri på skinnerne.

Det er Banedanmarks ildsprudende slibetog, som sliber sporskifter.

Efter nogle få dage i Jylland kommer Banedanmarks slibetog til Fyn natten efter lørdag. Her skal toget slibe sporskifter om aftenen og om natten den næste uges tid.

Når toget sliber sporskifter, står der gnister op fra skinner og sporskifter. Og det har af og til fået jernbanens naboer til at reagere.

- Vi har haft naboer, der ringede til os eller politiet, fordi de troede, at der var ild i et tog eller på skinnerne. Men så har det bare været slibetoget, der var i gang med at slibe sporskifter eller skinner. Det fortæller vedligeholdelsesleder Pernille Skovrup, som har ansvar for de ildsprudende slibetog, der frem til midten af april sliber spor-skifter og skinner forskellige steder i landet.

Slibetoget arbejder aften og nat for at forstyrre togdriften mindst muligt.

De vejledende planer for slibningen af sporskifter på Fyn ser således ud:

o Middelfart natten mellem den 5.-6. januar
o Aarup om aftenen den 6. januar
o Kauslunde natten mellem den 6.-7. januar
o Tommerup om aftenen den 7. januar
o Holmstrup natten mellem 7.-8. januar
o Odense om aftenen den 10. januar og natten mellem 10.-11. januar
o Marslev om aftenen den 11. januar
o Ullerslev natten mellem den 11. og 12. januar 

Det koster Banedanmark 120.000 kr. pr. nat at få slebet sporskifter. I løbet af en nat kan toget nå at slibe 7-8 sporskifter.

- Slibningen forlænger sporskifternes levetid med flere år. Og da et nyt sporskifte koster omkring en million kroner, er pengene til slibningen godt givet ud. For det koster jo kun ca. 16.000 kr. for hvert sporskifte, vi sliber, siger Pernille Skovrup.