I det fynske folks tjeneste

Banker siger nej til bolighandler

Mange bolighandler ryger på gulvet, fordi banken klapper kassen i. På Fyn er det hver sjette handel, der standses af bankerne.

Hver tredje bolighandel ryger på gulvet på Sjælland, selvom sælger og køber er blevet enige om en handel. På Fyn og Jylland er tallet hver sjette bolighandel. Årsagen er ifølge Jyllands-Posten simpel: Banken siger nej.

Det er konklusionen på en undersøgelse fra Danmarks største ejendomsmæglerkæde EDC. Den har spurgt kædens 235 ejendomsmæglerbutikker om, hvordan samtlige bolighandler i år er forløbet.

Resultatet er, at 66 procent af samtlige handler forløb uden problemer, mens 18 procent af handlerne faldt til jorden, mens 17 procent af handlerne i første omgang faldt til jorden, men blev samlet op igen efter kontakt med en anden bank.

Der er stor forskel på antallet af missede handler rundt om i landet. I hovedstaden er det kun 10 procent af handlerne, som må opgives, mens 33 procent af handlerne ikke bliver til noget på resten af Sjælland.

Her er det i øvrigt mindre end halvdelen af handlerne, hvor finansieringen ikke volder problemer af nogen art, fordi der er 18 procent af handlerne, som kun bliver til noget, fordi det lykkedes at finansiere via en anden bank end ens egen.

Vest for Storebælt må køber og sælger skilles uden en handel trods enighed om salgsprisen i 16 pct. af tilfældene.

- Vi er helt på det rene med, at bankerne kæmper med øgede solvens- og soliditetskrav, som gør, at de skal være mere velpolstrede og solide.

- Det ændrer imidlertid ikke ved, at det er ærgerligt, når en handel falder til jorden, når nu køber og sælger er blevet enige, siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC, til Jyllands-Posten.