Beboere på flere fynske småøer bliver måske vaccineret før tid

Indbyggerne på en række danske øer får muligvis lov at springe frem i vaccinationskøen.

Beboerne på ni små fynske småøer kan se frem til måske at blive skubbet frem i vaccinationskøen.

Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

I alt er der tale om 800 borgere på 12 øer i regionen, som nu muligvis får lov at blive vaccineret tidligere.

Tidlig vaccination på fynske øer

Region Syddanmark vil inden for et par uger indlede en dialog med repræsentanter for småøerne og kommunerne med henblik på at finde frem til, hvordan vaccinationen af beboerne gribes bedst muligt an.

- Vaccinationen af beboere på de mindre øer indebærer udfordringer – særligt i forhold til transport – som ikke i samme grad gør sig gældende på de større øer eller i de landfaste områder. De udfordringer vil vi gerne være med til at løse i fællesskab, for eksempel ved at vi kommer ud og vaccinerer alle borgerne på øen på samme dag, siger koncerndirektør Kurt Espersen fra Region Syddanmark.

Flere øer med på listen

Beslutningen kommer, efter Sundhedsstyrelsen har åbnet for, at beboere på de små øer kan vaccineres på én gang uden hensyn til vaccinationsgrupper.

Tidligere på onsdagen har tre andre regioner - Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Sjælland - fortalt, at de vil tilbyde øboere over 16 år at blive vaccineret, uanset  rækkefølgen i vaccinationskalenderen.

Årsagen til, at der på en række mindre øer afviges fra alderskriteriet, er ressourcer i forhold til personale, tid, transport og logistik.

I Sundhedsstyrelsen oplyser enhedschef Bolette Søborg, at der er tale om en "praktisk tilrettelæggelse, der øger effektiviteten og den beskyttende virkning samt begrænser spild".

- I stedet for alene at tilbyde vaccination til borgerne, som opfylder kriterierne i en given målgruppe, kan alle borgere tilbydes vaccination af hensyn til logistiske forhold, for at minimere spild og sikre en effektiv udrulning, siger Bolette Søborg til Ritzau.

Udfordringerne drejer sig udelukkende om de mindste øer i Syddanmark, da der på de større øer – eksempelvis Ærø og Fanø – er etableret lokale vaccinationstilbud, hvor borgerne kan vaccineres, efterhånden som de modtager invitationen til vaccination.