Begyndende iltsvind i flere danske farvande

Sensommerens vejr bliver afgørende for, om fisk og bunddyr i de danske farvande, i lighed med sidste år, kommer til at gispe efter ilt. Allerede nu er der tegn på begyndende iltsvind flere steder i landet.

-

Sensommerens vejr bliver afgørende for, om fisk og bunddyr i de danske farvande, i lighed med sidste år, kommer til at gispe efter ilt. Allerede nu er der tegn på begyndende iltsvind flere steder i landet, og får vi en sensommer med meget varmt og stille vejr, vil der ske en opblomstring af alger, og situationen vil forværres dag for dag.

Får vi omvendt en længere periode med blæst, bliver der hurtigt rusket op i vandet, og iltforholdene forbedres. Sidste år oplevede Danmark det værste iltsvind i over 25 år med døde fisk og bunddyr mange steder.

Især det sydlige Lillebælt var hårdt ramt, og også i år har Fyns Amt kunnet konstatere iltsvind i både Lillebælt og Det Sydfynske Øhav. I den kystnære del af Århus Bugten blev der i sidste uge målt helt ned til under én milligram ilt pr. liter vand. Der er tale om iltsvind når der er under fire milligram ilt pr. liter vand.
/ritzau/