Behandling af kriminelle narkomaner en fiasko

Et forsøg med at tilbyde kriminelle stofmisbrugere behandling i stedet for straf er en fiasko. Forsøget, der blandt andet har kørt på Fyn, viser at kun ganske få narkomaner bliver stoffrie, og at de fleste vender tilbage til kriminalitet. Flest falder fra i det fynske forsøg.

-

Et forsøg med at tilbyde kriminelle stofmisbrugere behandling i stedet for straf er en fiasko. Forsøget, der blandt andet har kørt på Fyn, viser at kun ganske få narkomaner bliver stoffrie, og de fleste vender tilbage til kriminalitet.


En undersøgelse af forsøget fra Fyns, Frederiksborg og Vejle Amter afslører, at kun et mindre antal deltager i behandlingsforsøget afholder sig fra at begå ny kriminalitet.


Flest faldt fra på Fyn
På Fyn har forsøget kørt siden 1995 i lokaler på Mogensesvej i Odense, og forsøgsordningen i Odense er det forsøg der har den største frafaldsprocent.


I Fyn faldt 17 ud af 18 stofmisbrugere fra før behandlingen sluttede. I Vejle faldt kun 6 af 11 fra og i Frederiksborg gennemførte halvdelen af stofmisbrugerne.


Undersøgelsen af hvor mange der vendte tilbage til kriminalitet er endnu ikke afsluttet, men de foreløbige opgørelser tyder på, at langt de fleste deltagere er røget ud i kriminalitet igen.


Slutter til januar
De foreløbige resultater har fået justitsminister Frank Jensen(S) og socialminister Henrik Dam Kristensen(S) til at udskyde planerne om at gøre forsøgsordningen fra Fyns Amt permanent.


Foreløbig fortsætter forsøget på Fyn indtil årets udgang.