I det fynske folks tjeneste

Behandling i 2021: Fynboer med migræne må vente længere

OUH er det hospital i landet, hvor ventetiden for migræne-patienter er længst. 100.000 danskere lider af behandlingskrævende kroniske hovedpiner. Migræne skønnes at være årsag til 14 procent af al sygefravær.

Ventetiden for migræne-patienter på OUH har været stigende, siden klinikken blev oprettet i 2013. Foto: Allan Lundgren/Scanpix/modelfoto

Er du en af de anslået 100.000 danskere der lider af hovedpine, der er behandlingskrævende. Og er du fynbo, så er der, i forhold til resten af landet, lange ventetider på at komme i behandling.

Det skriver Berlingske på baggrund af tal, som avisen har fået aktindsigt i.

Læs også Klinik skal forkorte ventetid på høreapparater

Berlingske har kontaktet hovedpineklinikkerne på de danske hospitaler, og bor man på Fyn, og bliver henvist til Odense Universitetshospital, får man et brev om, at man først kan påbegynde sin behandling i 2021.

OUH har ifølge Berlingskes undersøgelse således de længste ventetider til migræne-patienter. Avisen noterer samtidig, at ventetiden i Odense har været stigende, siden klinikken blev oprettet i 2013.

Behandlingsgaranti holder ingen steder

Alle hovedpineklinikkerne på de danske hospitaler har ventelister, der overskrider behandlingsgarantien på 30 dage.

Ventetiden er kortest på Regionshospitalet Viborg, hvor det er lykkedes hospitalet at nedbringe ventetiden fra 50 til ti uger siden 2016.

Fakta om migræne

Migræne er en halvsidig, dunkende, anfaldsvis hovedpine, som kan ses i alle aldersklasser.

Ofte er den ledsaget af kvalme og/eller opkastninger.

Man bliver overfølsom over for næsten alle udefrakommende påvirkninger - især lys og lyd - og søger derfor ofte hvile i et mørkt, stille lokale.

Anfaldet af hovedpine varer fra få timer til tre døgn.

Kilde: Netdoktor.dk

I Esbjerg er ventetiden siden 2014 steget fra 43 til 67 dage.

I Aalborg har ventetiden varieret fra 15 til 21 måneder, men klinikken har ikke mulighed for at finde ud af, i hvilken retning udviklingen har bevæget sig de seneste tre år.

Det samme gør sig gældende for Dansk Hovedpinecenter Glostrup, som har en venteliste på to år.

Migræne er lig 1,2 millarder tabte kroner

Migræne skønnes at være årsag til 14 procent af al sygefravær, og i en rapport fra Sundhedsstyrelsen blev det i 2015 vurderet, at hovedpine hvert år koster 1,2 milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste.

Regionerne kan ikke svare på, hvordan ventetiden har udviklet sig siden 2014. Det er ikke noget, de registrerer, lyder det ifølge Berlingske.

Læs også Tina får gratis heroin: - Nu skal jeg ikke stjæle længere