Benzintyve får sværere vilkår

Antallet af tyverier af nummerplader fra biler er støt faldende på Fyn. En ny lov får æren for at blandt andet benzintyve nu får sværere vilkår at arbejde under.

Fra januar til august i år har 978 fynboer fået stjålet en nummerplade fra deres bil, og det er et fald på 13 procent i forhold til de foregående år. Fra 2011 til 2013 blev der i gennemsnit stjålet 1128 nummerplader fra januar til august.

- Vi har gjort en stor forebyggende indsats for at gøre opmærksom på problemet, og så tror jeg også, at bilisterne er klar over, at loven bliver strammet til næste år, siger politiinspektør Johnny Schou fra Fyns Politi.

Fra 15. november 2015 bliver det lovpligtigt, at nummerpladerne er boltet fast til bilen med en hætte ovenpå skruen. Men allerede nu har mange bilister fastspændt deres nummerplader med bolte eller skruer. Og der er god grund til at passe på nummerpladerne. For hvis nummerpladerne bliver stjålet, skal man ikke bare betale for nye, man risikerer også at komme i politiets søgelys

- Vi oplever typisk i forbindelse med indbrud og tyveri af benzin, at gerningsmændene har brugt stjålne nummerplader, og så retter vi jo henvendelse til dem, der ejer en bil med det pågældende registreringsnummer, siger Johnny Schou.

På mange tankstationer har der gennem årene været store problemer med, at bilister kørte uden at betale for benzinen. Efterfølgende viste det sig i mange tilfælde, at bilen kørte med stjålne nummerplader.

- Vi har forsøgt med både betaling før tankning og at man skal aflevere fx nøgler før tankning. Men det er vi gået væk fra igen. 99,9 procent af bilisterne betaler jo, og vi vil nødigt genere dem, siger Henning Trab, butikschef ved Statoil på Middelfartvej i Odense.

På landsplan blev der i årets første halvår stjålet 9.640 nummerplader, hvilket også er et fald i forhold til tidligere år.

Se FDMs video om hvordan man fastmonterer nummerpladen