Beskæftigelsesprojekter i Langeskov konkurrenceforvridende

Beskæftigelsesprojekter for kontanthjælps- modtagere i Langeskov Kommune indeholder konkurrenceforvridende elementer. Det fastslår Arbejdsmarkedsrådet efter en klage fra Landsforeningen af Arbejdsledige.

Mangler skriftlige aftaler

Arbejdsmarkedsrådet baserer afgørelsen på, at der ikke er lavet skriftlige aftaler med de firmaer, Langeskov Kommunes Jobcenter løser opgaver for.

Det betyder, at det ikke kan dokumenteres, at projekterne ikke er konkurrenceforvridende, hedder det i afgørelsen.

- Jeg synes nok, afgørelsen er temmelig vag, og må spørge: hvad gør vi så? siger borgmesteren i Langeskov, Ejvind Høyer Nielsen (Kons.)

Indfører nu skriftlige aftaler

Afgørelsen medfører, at Langeskov Kommune fremover vil indgå skriftlige aftaler med virksomhederne. Men det kan betyde, at der opstår andre problemer.

- Vi kan for eksempel ikke garantere at levere til et bestemt tidspunkt. De mennesker, der arbejder på værkstederne, er der jo netop fordi de ikke kan klare sig på det almindelige arbejdsmarked. Vi kan ikke være sikre på, hvor mange der er på arbejde, forklarer borgmester Ejvind Høyer Nielsen.

Han tilføjer, at det før er sket, at leverancer er blevet gjort færdige andre steder.

Borgmester ærgrer sig

Langeskovs borgmester Ejvind Høyer Nielsen skjuler ikke, at han er forvirret over afgørelsen i Arbejdsmarkedsrådet.

- Vi gør jo det her for at hjælpe mennesker, som af en eller anden grund er røget ud af arbejdsmarkedet. Ikke for at skade nogen. Så er det altså ærgreligt, at vi skal slås med sådan noget her, siger han.

Klage over fem projekter

Sagen er opstået efter en klage til Arbejdsmarkedsrådet fra Landsforeningen af Arbejdsledige over fem projekter på jobcentret Frydenlund i Langeskov.

I de fem projekter arbejder kontanthjælpsmodtagere for private virksomheder med forskellige sorterings- og pakkeopgaver, påfyldning af olie fra større til mindre beholdere og lignende.

Generelt er det kortvarige arbejdsopgaver, som virksomhederne siger, de ikke selv ville ansætte folk til at løse, og som er typiske for andre offentlige beskæftigelsesprojekter, for eksempel Fyns Amts værksteder. 

Se hele afgørelsen