I det fynske folks tjeneste

Betingelser for erstatning opfyldt: Stormrådet erklærer vandstigning for stormflod

Senere torsdag vil Stormrådet erklære nattens uvejr og vandstigninger for stormflod. Præcis hvor i landet, der har været stormflod, afsløres klokken 12

Oversvømmelser ved Det Gule Pakhus i Svendborg. Foto: Jan Foster

Vandstanden er så småt begyndt at falde i de områder, der har været ramt af oversvømmelser. Og nu skal Stormrådet i gang med at vurdere, om der har været tale om en egentlig stormflod.

Rådet forventes at erklære stormflod i visse områder klokken 12. Det har nemlig forsikringsmæssig betydning for de berørte, om der er tale om stormflod eller ej.

Nedenfor kan du se, hvordan du får erstatning, hvis du er berørt af stormfloden.

Betingelserne er ifølge Stormrådets formand, Jesper Rasmussen, til stede for at erklære stormflod efter nattens oversvømmelser i den sydlige del af landet.

- De begivenheder er af et sådant omfang, at vi er tættere på en 100-års begivenhed end en 20-års begivenhed. Derfor vil disse oversvømmelser være omfattet af stormflodsloven. Det vil vi melde ud senere i dag, og så vil vi der afgrænse, hvilket område af Syddanmark der er at betragtet som stormflodsramt område, siger han til Ritzau.

Sådan får du erstatning

Her kan du læse, hvordan du får erstatning, hvis du bliver ramt af stormskader, herunder stormflod.

Hvis Stormrådet vurderer, at der onsdag aften og natten til torsdag har været stormflod, kan boligejere søge erstatning for vandskader.
  • Normalt dækker forsikringer på huse og ejendomme ikke skader som følge af stigende vandstand.
  • Når Stormrådet frem til, at der har været stormflod, kan man søge erstatning fra den offentlige stormflodsordning.
  • Stormflod er oversvømmelse som følge af en ekstrem høj vandstand i havet. Betingelsen for at erklære stormflod er, at den statistisk sker sjældnere end hvert 20. år.
  • Stormrådet har ni medlemmer. En uafhængig formand samt repræsentanter for kommuner, ministerier, forsikringsselskaber og Forbrugerrådet.
  • Bor man i et område berørt af stormflod, har man to måneder til at anmelde skaderne.
  • Stormflodsskader anmeldes via http://www.stormbasen.dk/SBWeb/
Kilder: Stormrådet