I det fynske folks tjeneste

Bikini-babes skal aflyse fynsk murermangel

Færre end hver femte ung vælger en erhvervsuddannelse, så der er hård kamp om dem, der gør. Det har fået murerfaget til at tage utraditionelle metoder i brug.

Foto: Screendump fra Københavns Murerlaugs video

En smuk, ung kvinde sidder på stranden og keder sig grænseløst over sit irriterende pjok af en kæreste. Men så - pludselig - får hun øje på noget fantastisk. En maskulin og svedende murer med store overarme er i gang med sit arbejde længere henne ad stranden. Hun rejser sig kattedyrsagtigt - og står pludselig i flokken af bikiniklædte kvinder, der kaster sultne blikke efter den sexede murer, mens pjokket sidder skuffet tibage.

Nogenlunde sådan udspiller en ny reklamevideo fra Københavns Murerlaug sig.

Videoen har de lagt på nettet i et forsøg på at få flere unge mennesker til at gå ind i murerfaget, der i en periode har haft svært ved at tiltrække ny arbejdskraft. Ikke bare i København, men i det meste af landet - også på Fyn. Her er murermanglen udtalt, fortæller 3F.

- Det er et problem, fordi der oven på krisen nu er kommet rigtig gang i byggeriet igen. Samtidig med det har vi nogle store årgange, som nu begynder at gå på pension. Uligheden bliver større og større. Vi kommer til at mangle, og vi mangler allerede nu, siger Allan Pedersen, der er næstformand i 3F Bygningsarbejdernes Fagforening i Region Syddanmark.

Ingen ledige murersvende

Han fortæller, at murerfaget allerede nu er presset af, at langt hovedparten af de unge fravælger erhvervsuddannelserne for i stedet at tage en gymnasial uddannelse. 

- Det er 80 procent af årgangene i år, som søger ind på gymnasiet i stedet for erhvervsuddannelserne. Og vi har på nuværende tidspunkt næsten ingen ledige murersvende, siger Allan Pedersen.

Han peger på, at mange af opgaverne nu i stedet må løses af murere, der kommer udefra. Det kan få store konsekvenser for den mureruddannelse, vi har i dag.

- Konsekvensen er jo, at man i fremtiden skal finde nye måder at bygge på. Derudover er konsekvensen, at folk fra for eksempel Østeuropa bliver nødt til at lave vores arbejde. Og så bliver det svært at vedligeholde en god gammeldags uddannelse, siger Allan Pedersen. 

Herunder kan du se den omtalte video, som Københavns Murerlaug bruger i kampagnen for at tiltrække flere til mureruddannelserne: