I det fynske folks tjeneste

Bilejer frifundet i principiel fartsag

-

-

En ny dom fra Østre Landsret kan rokke ved systemet med Automatisk Trafikkontrol, som afslører tusinder af bilister i at køre for stærkt.

Hovedpersonen i den principielle sag er fra Nordsjælland og er selv ansat i politiet. Han var anklaget for at have overtrådt en paragraf i færdselsloven. Den siger, at bilejere har pligt til at røbe navnet på den person, som man har overladt sin bil til. Men dommerne fastslår, at det var i orden, at bilejeren nægtede at opgive navnet på føreren af bilen, som blev fotograferet med 79 kilometer i timen på en fynsk vej, hvor den højest tilladte hastighed er 50 km/t.

Bilejeren begrundede sin tavshed med, at han risikerede at udsætte sig selv for straf. Den mand, der kørte hans varebil, har muligvis slet ikke kørekort. Og ifølge en anden paragraf i loven er det strafbart at overlade sin bil til en person, der ikke må køre bil.

Med frifindelsen henviser to af de tre dommere til et grundlæggende princip i både Menneskerettighedskonventionen og i FN\'s konvention om borgerlige og politiske rettigheder. Her er det fastslået, at ingen borger kan tvinges til at angive sig selv eller sin nærmeste.

- Jeg vil tro, at flere nu vil komme med en lignende forklaring og dermed vil slippe for straf, siger den frifundnes forsvarer, advokat Thomas Michael Berg.

/ritzau/