I det fynske folks tjeneste

Bliv væk fra søerne: Kommuner indfører forbud mod at gå på isen

Vintervejret har flere steder givet is på søerne. Men den er ikke tyk nok, så derfor advarer fynske kommune mod at gå ud på isen.

00:14

Det er forbudt at færdes på isen. Man kan få en bøde, hvis man ikke overholder reglerne. Billedet er fra fredagens redningsaktion ved Arreskov Sø. Video: Local Eyes

Hold dig væk fra isen på søerne. Den er ikke tyk nok.

Sådan lyder forbuddet fra flere fynske kommuner efter en periode med koldt vejr. Frostgrader har flere steder på Fyn fået søer, vandhuller og gadekær til at fryse til. 

Men isen kan altså ikke bære, hvis man bevæger sig ud den. Derfor har flere fynske kommuner indført forbud for borgere mod at gå ud på isen.

En af kommunerne er Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Isen er ikke sikker, og derfor er det super farligt at gå derud. Så det skal man lade være med, fortæller Ole Tyrsted Jørgensen, der er afdelingsleder i Natur og Trafik i Faaborg-Midtfyn Kommune.

 

 

Faaborg-Midtfyn Kommune har to kommunale søer, som de holder øje med. Det er Ringe Sø og Sundsøen. Ved de to søer bliver der lige nu skiltet med, at al færdsel på søen og isen er forbudt. Først når isen er minimum 13 centimeter tyk giver kommunen tilladelse til, at borgerne må bevæge sig ud på isen. 

- Vi har folk, der måler istykkelsen på de to søer, og når isen er over 13 centimeter tyk, fjerner vi skiltene, og så kan man færdes derude, siger Ole Tyrsted Jørgensen.

 

Læs også To alarmer om personer gennem isen: Tre personer var på isen kort efter redningsaktion

 

Også Assens og Svendborg kommuner har på Facebook advaret mod at bevæge sig ud på isen. 

Hvis man ikke overholder forbuddet, kan man risikere at få en bøde.

Person gik gennem isen

Advarslerne kommer efter, en 50-60-årig mand fredag eftermiddag gik gennem isen på Arreskov Sø ved Korinth.

Manden var ude på isen sammen med andre, da de sejlede på isen med såkaldte is-sejlere. Og her gik det altså galt for en af mændene. En redningsaktion blev sat i gang, og manden blev reddet op fra søen. Han kom ikke til skade.

 

Læs også Redningsaktion: Mand reddet op af Arreskov Sø

 

Kort tid efter første redningsaktion blev Fyns Politi igen alarmeret om folk på isen ved Arreskov Sø. Det viste sig at være kammerater til manden, der tidligere var røget igennem isen. De ville efter uheldet bjærge isbåden. Ingen personer røg dog denne gang igennem isen.

Det fik Fyns Politi til at komme med en opsang på Twitter.

 

 

Arreskov Sø ligger i Faaborg-Midtfyn Kommune, men det er altså ikke kommunen som har ansvaret for at måle istykkelsen på søen.