Blodprøve skal afsløre kræft

Forskergruppe er på sporet af en ny metode, der kan afsløre kræft - og i princippet også livsstilssygdomme - på et tidligt stadie.

-

Forskergruppe er på sporet af en ny metode, der kan afsløre kræft - og i princippet også livsstilssygdomme - på et tidligt stadie.

Der er godt nyt på vej til de tusindvis af danske kvinder, der hvert år rammes af kræft i brystet eller i æggestokkene. Indledende resultater fra Syddansk Universitets Institut for Biokemi og Molekylær Biologi tyder på, at universitet i løbet af nogle år kan være klar med et gennembrud inden for sygdomsdiagnostik.

Ph.D.-studerende Anne Kjærgaard Callesen har ved hjælp af en nyudviklet metode undersøgt blodet fra en række kvinder med og uden brystkræft.

Den nye målemetode vil blandt andet give mulighed for at undersøge kvinder, der har særlig risiko for at udvikle kræft, og dermed at diagnosticere kræftsygdommen allerede inden, den giver nogen form for symptomer. Hvis dette bliver muligt, forventer Anne Kjærgaard Callesen en drastisk øgning af antallet af kvinder, der overlever sygdommene. I dag dør omkring hver tredje kvinde, der rammes af æggestokkekræft, og hver tiende kvinde, der rammes af brystkræft, inden for et år.

- Det er da lidt stort at tænke, at det vil kunne redde mange liv allerede om få år, hvis det lykkes. Samtidigt vil en diagnose i et tidligt sygdomsstadie medføre, at man i en del tilfælde vil kunne undgå at fjerne hele brystet hos de kræftramte kvinder, og alene det er et fremskridt, siger Anne Kjærgaard Callesen til Ny Viden.