I det fynske folks tjeneste

Bluetongue udbrudt på Lolland

En besætning med får ved Sakskøbing på Lolland er blevet ramt af husdyrsygdommen bluetongue. Fyn er i forvejen omfattet af restriktioner.

En besætning med får på Lolland er blevet ramt af husdyrsygdommen bluetongue.

For at begrænse spredning af sygdommen, er der indført en række restriktioner for bedrifter med kvæg, geder, får og hjorte indenfor en radius på 150 km omkring den ramte besætning, og der er ekstra skrappe regler på Lolland og Falster.

Det betyder bl.a., at der ikke må flyttes dyr ud af zonen. Dyrene må dog godt sendes til slagtning. Sygdommen rammer ikke mennesker.

Syddanmark ramt af restriktioner

Store dele af det sydlige Danmark er allerede ramt af restriktioner på grund af udbrud i Tyskland.

Det gælder udover Fyn også alle sjællandske kommuner samt Tønder, Aabenraa, Sønderborg, Haderslev, Ærø, Langeland, Lolland, Guldborgsund og Samsø kommuner.

Fakta om bluetongue

- Bluetongue skyldes et virus, der ikke smitter direkte mellem dyrene men overføres af mitter, som er et meget lille flyvende insekt.
- Der findes ingen effektiv behandling af angrebne dyr.
- Sygdommen rammer oftest får, hvor symptomerne er gispende åndenød, væskeansamlinger i hoved, læber, mule og underkæben, høj feber, halten, sår på slimhinderne i mundhulen, blåfarvet tunge, øjenbetændelse og hårtab.
- Omkring 30 procent af de smittede dyr dør af sygdommen.
- Ved udbrud hos kvæg ses væskeansamlinger samt læsioner i mund- og næsehulen og hævede, røde patter.
- Får og køer, der bliver inficeret i drægtigheden kan abortere eller føde deforme kalve eller lam.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Ikke nogen overraskelse

Der er i alt 250 dyr i den lollandske besætning, men kun ét dyr har haft symptomer på sygdommen. Der tages nu prøver fra alle de andre dyr for at se, om flere er smittede.

- Det er ikke nogen overraskelse, at vi nu ser et udbrud af bluetongue på Lolland. Sygdommen har spredt sig eksplosivt i løbet af de seneste måneder op gennem Europa, siger veterinærdirektør Jan Mousing, Fødevarestyrelsen.
 
- Vi havde håbet at kunne undgå at få sygdommen til Danmark i år, da der er færre mitter i efteråret og vinteren. Vi forventer nemlig, at der til den tid er udviklet en vaccine. Men desværre er sygdommen allerede nu kommet til Danmark, siger veterinærdirektør Jan Mousing.
 
Besætninger med kvæg, får, geder og hjorte i følgende kommuner er nu underlagt en række restriktioner på grund af bluetongue. Restriktionerne vil gælde i mindst 2 år.

www.foedevarestyrelsen.dk