Bod på 50.000 kroner til ærteavler

Landets største ærteavler, Peter Skov Johansen fra Østfyn,skal få mere styr på timeregnskabet for sine plukkere. Men 3F måtte droppe lønsager.

Det er højsæson for ærteplukning, men landets største ærteavler, Peter Skov Johansen fra Østfyn, skal få bedre styr på afregningen af sine udenlandske plukkere.

Det står klar efter, at den østfynske ærteavler har måttet betale en bod på 50.000 kroner for overtrædelse af overenskomsten.

Sidste år protesterede flere af plukkerne over deres lønforhold hos 3F, og efterfølgende viste det sig, at Peter Skov Johansen ikke havde ført timeregnskab for sine ansatte.

De er aflønnet på akkord, men det er ikke muligt at udregne en timeløn uden et timeregnskab, og dermed kan det ikke slås fast, om Peter Skov Johansen overholder overenskomsten.

Ifølge overenskomsten skal akkordtaksten fastsættes, så en plukker ved et normalt arbejdstempo kan oppebære en løn, der svarer til mindstelønnen.

Sagen er nu forligt mellem Peter Skov Johansens brancheforening GLS-A og 3F.

De plukkere, der havde bedt 3F om at se på deres aflønning, fik dog ikke noget ekstra i lønningsposen.

Ifølge faglig sekretær hos 3F Østfyn, Andreas Jensen, kræver det dokumentaion i form af en ført dagbog.

- Det er ikke nok efterfølgende at lave et regneark eller en opgørelse over, hvor meget man har arbejdet, siger Andreas Jensen.

Det er langt fra første gang, at 3F og Peter Skov Johansen har krydset klinger. I 2013 fik den østfynske avler en bod på 150.000 kroner for brud på overenskomsten.

Desuden har den østfynske avler både sidste år og i år fået påbud af Arbejdstilsynet for at forbedre arbejdsforholdene for sine plukkere.