I det fynske folks tjeneste

Boligskat anno 2021: Ærø og Langeland slipper op mod 40 procent billigere

Får VLAK-regeringen sit udspil til en ny boligskat igennem vil de fynske boligejere slippe mellem 8 og 40 procent billigere. Udspillet udløser den relativt største lettelse i provinsen.

Mens regeringens udspil til en ny boligskat bliver kritiseret for at tilgodese boligejere særligt omkring København og de store byer, viser beregninger ifølge Jyllands-Posten, at provinskommunerne står til den relativt største skattelettelse.

En typisk husejer i Odsherred får halveret sine samlede boligskatter i 2021 fra at skulle betale 13.600 kroner om året med de nuværende regler til at skulle betale 7.300 kroner med de nye regler, viser tal fra Skatteministeriet.

Det er en skattelettelse på 6.300 kroner eller 47 procent. På Fyn og øer står Ærø og Langeland til at få en skattelettelse på op mod 40 procent, mens boligejere i Odense kan forvente mellem 8 og knap 16 procent i nedsættelse af boligskatten.

Lettelser i procent

I følge de beregninger Skatteministeriet har lavet ser lettelserne i boligskatten således ud i de fynske kommuner:
  • Mellem 32 og 39,9 procent: Langeland og Ærø.
  • Mellem 24 og 31,9 procent: Assens, Faaborg-Midtfyn, Nordfyn og Nyborg.
  • Mellem 16 og 23,9 procent: Kerteminde, Middelfart og Svendborg.
  • Mellem 8 og 15,9 procent: Odense
Kilde: Jyllands-Posten

Læs også Fattige postnumre: Odense NØ er mere end en halv million bagefter

Forkerte vurderinger i udkantskommuner

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har kritiseret den "geografiske skævhed" i regeringens udspil, men det er kun rigtigt, hvis man udelukkende ser på enkeltelementer som fastfrysning af grundskylden og afskaffelse af den såkaldte topskat på de dyreste boliger.

Beregningerne af de samlede effekter viser en anden geografisk fordeling.

- Det er slet ikke korrekt at sige, at reformen kun gavner velhaverne i Gentofte og på Frederiksberg. Man får for eksempel rettet nogle meget forkerte vurderinger i nogle udkantskommuner, siger økonom Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter til Jyllands-Posten.

Den typiske husejer på Frederiksberg står til den største skattelettelse i kroner og øre - fra 69.200 kroner i samlede boligskatter i 2021 med de nuværende regler til 59.000 kroner efter de nye regler. Det er en skattelettelse på godt 10.000 kroner eller 15 procent.