I det fynske folks tjeneste

Borgere om åbningstider i ny politibutik: To timer er slet ikke nok

Politibutikkerne i de otte kommuner uden politistation vil nu have åben for borgerhenvendelser i to timer hver måned. Det forslår dog ikke af meget, lyder det fra borgere i Middelfart.

Foto: Flemming Ellegaard

I de seneste par år er flere politistationer blevet lukket ned på Fyn. Det har betydet, at borgerne i de fynske kommuner uden politistationer har skullet hele vejen til Odense eller Svendborg for fysisk at kunne tale med politiet, med mindre man har en aftale på forhånd.

Men efter et pres fra flere fynske borgmestre, laver Fyns Politi nu om på det.  De såkaldte politibutikker vil i de fire kommende måneder have åben for borgerhenvendelser. Dog er åbningstiden kun på to timer om måneden, og det er ikke meget, lyder det fra borgere i Middelfart. 

- Så kan man lige så godt lade være. Hvis det kun er to timer om måneden, kan jeg ikke se fornuften i det, siger Erik Kvist, der bor i Middelfart. 

- Jeg synes det er en uartighed. To timer om måneden. Jeg forstår ikke, hvordan man kan acceptere det, siger Hans Clausen fra Middelfart.

Borgmester i Middelfart Kommune, Steen Dahlstrøm, havde også håbet på længere åbningstid i politibutikken.

- Jeg havde jo gerne set endnu flere betjente på gader og stræder, og at vi stadig havde politistationen, men det ser ud til, at Folketinget og rigspolitiet ikke har de fornødne ressourcer, og så må man jo acceptere det, man kan få, siger Steen Dahlstrøm.

Forsøgsordning i fire måneder

I august vil man evaluere om ordningen fungerer, og om politibutikkerne fortsat skal have åbent to timer om måneden. 

- Det gælder jo om at bruge de ressourcer, man har, så godt som overhovedet muligt. Åbningstiden kan forhåbentlig fortsætte, hvis folk bruger den. Hvis folk ikke bruger den, så tror jeg da, man vil bruge de midler et andet sted, siger Middelfarts borgmester Steen Dahlstrøm. 

Fyns Politi mener, at politibutikkerne er en god løsning lige nu, men er også åben overfor ændringer fremadrettet. 

- Hen ad vejen vil vi vurdere det enkelte behov. Hvis behovet viser sig at være større, så kan det være, vi må ind og revurdere, hvor tit vi skal holde åbent i politibutikkerne, siger Lars Bræmhøj, der er politiinspektør hos Fyns Politi. 

Borgere får hjælp ansigt til ansigt

I politibutikkerne kan borgerne blandt andet få gode råd om indbrudssikring og nabohjælp eller få hjælp til at selvbetjene sig i politiets online-systemer til anmeldelse, rekvisition af straffeattester m.m. 

- Vi vil godt komme en smule tættere på borgeren, og derfor tilbyder vi nu den her kontakt, så vi kan få en god og uformel snak, siger Lars Bræmhøj, der er politiinspektør hos Fyns Politi. 

Der er etableret politibutikker i alle de fynske kommuner, undtagen i Odense, Vollsmose og Svendborg, hvor der fortsat er åben ekspedition af borgerne med fast åbningstid hver uge. Politibutikkerne i de øvrige otte kommuner vil holde åbent en lørdag eller en søndag i to timer hver måned. De otte politibutikker ligger i Søndersø, Kerteminde, Assens, Rudkøbing, Ærøskøbing, Faaborg, Nyborg og Middelfart. 

02:42 Luk video