I det fynske folks tjeneste

Borgerlige står til solid sejr ved amtsrådsvalget

De borgerlige partier vil få klart flertal i det nye fynske  amtsråd. Det spår en frisk meningsmåling som analysebureauet Focus har udarbejdet for TV 2/FYN og Fyns Amts Avis. Socialdemokratiet står til massiv tilbagegang, og det betyder, at borgerlige partier selv kan bestemme hvem der skal være ny amtsborgmester.  

-

De borgerlige partier vil få klart flertal i det nye fynske  Amtsråd. Det spår en frisk meningsmåling som analysebureauet Focus har udarbejdet for TV 2/FYN og Fyns Amts Avis. Socialdemokratiet står til massiv tilbagegang, og det betyder, at borgerlige partier selv kan bestemme, hvem der skal være ny amtsborgmester.


En tilbagegang på tre mandater fra 13 til 10 til socialdemokratiet og en fremgang til Venstre på to mandater fra 8 til 10 forskyder magtbalancen i det fynske amtsråd afgørende til fordel for den borgerlige blok.


De konservative og Dansk Folkeparti får nemlig uændret tilslutning, mens De Radikale går tilbage fra 2 til 1 mandat. Det betyder, at den borgerlige blok tilsammen får 17 af amtsrådet 31 pladser.


Den borgerlige blok kan dermed sætte sig på amtsborgmesterposten og samtlige udvalgsposter, hvis partierne vil det.


Borgerlisten kommer ind
I følge meningsmålingen får Fyns Amts Borgerliste i kraft af valgforbundet med CD og Kristeligt Folkeparti, en enkelt plads i amtsrådet. Men spidskandidaten Jørgen Pless, kan formentlig ikke bruge sit mandat til påvirke magtbalancen i amtsrådet, da V, K og DF har flertal uden midterpartierne.


SF vinder et mandat, og bliver repræsenteret med tre pladser i amtsrådet. Men heller ikke SF vil kunne bruge valgsejren til ret meget, da socialdemokratiets tilbagegang betyder borgerligt flertal de næste fire år.


Mandatfordelingen bliver i følge undersøgelsen således:


Parti<?xml:namespace prefix = o ns = \"urn:schemas-microsoft-com:office:office\" />

Mandater i 1997

Mandater i 2001

Ændring

Socialdemokratiet

13

10

-3

Radikale Venstre

2

1

-1

Konservative

4

4

-

SF

2

3

+1

Dansk Folkeparti

2

2

-

Venstre

8

10

+2

Borgerlisten

0

1

+1


Undersøgelsen er baseret på 1389 telefoninterviews foretaget i dagene 24-27. oktober.


Resulatet ser således ud med valgresultatet fra 1997 i parantes:


Socialdemokratiet 30,4 %(36,1)  
De Radikale 4,4 %(7,6)
De Konservative 14,1 %(12,4)
Socialistisk Folkeparti 8,0 % (7,5)
Fyns Amts Borgerliste 1,8 % ( - )
Dansk Folkeparti 7,1% (7,2)
Venstre 29,1 % (20,9)
Enhedslisten 2,6% (2,7%)