Borgmester frygter for fnidder i færgesag

Ø-borgmestre lægger pres på DF. Det er nemlig fortsat usikkert, om det bliver billigere at sejle med færge. Ærøs borgmester skal sammen med en række andre ø-borgmestre mødes med DF om sagen.

Da den tidligere regering før valget foreslog at bruge 133 millioner kroner på at sænke priserne på færgebilletter til en række danske øer, var det væsentligste kritikpunkt fra de daværende oppositionspartier, at forslaget ikke var ambitiøst nok.

Men selvom regeringsmagten nu er skiftet, og der burde være et klart flertal for som minimum at gennemføre den tidligere regerings udspil, så frygter en række borgmestre fra ø-kommunerne, at det hele falder til jorden.

- Venstre har været lidt nølende, selvom de meldte klart ud før valget, at den tidligere regerings forslag ikke var ambitiøst nok, siger Fanøs borgmester, Erik Nørreby (V).

Borgmestrene fra Fanø, Samsø, Ærø, Bornholm og Læsø har allerede holdt et møde med social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der ikke ville give nogen løfter, og onsdag morgen mødes de med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Det falder sammen med, at partiets transportordfører, Kim Christiansen, tirsdag har lagt op til, at Socialdemokraterne og DF skulle alliere sig for at sikre de lavere billetpriser.

Det forslag undrer Erik Nørreby.

- Det eneste rigtige ville være, hvis DF gik til Venstre og fik det på finansloven, for så var de sikre på, at det blev gennemført, uden at der gik politisk fnidder i det, siger Erik Nørreby.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, vil dog ikke gøre billigere færgebilletter til et krav ved de forestående finanslovsforhandlinger, hvor DF forventeligt får en nøglerolle, idet partiet er regeringens vigtigste støtte.

- Der er rigtig mange ønsker. Det her er et af dem. Vi har det med i vores portefølje af gode ideer til, hvordan vi får Danmark til at hænge bedre sammen, siger han.

Ifølge beregninger foretaget af det daværende Økonomi- og Indenrigsministerie vil det koste 281 millioner kroner om året at indføre trafikal ligestilling, sådan at det koster det samme at sejle med færgen som at køre den tilsvarende strækning i bil.

Den tidligere regerings forslag var derfor kun en delvis trafikal ligestilling.