Borgmester om Danske Bank: Vi er i et fantastisk dilemma

Svendborgs økonomiudvalg skal diskutere hvidvask og Danske Bank tirsdag. Allerede mandag tager politikerne i Nyborg hul på debatten.

Som kunde i Danske Bank står Svendborg Kommune i et fantastisk dilemma.

Det mener borgmester Bo Hansen (S), inden byens økonomiudvalg tirsdag skal diskutere kommunens engagement i Danske Bank.

- Etisk er det en kedelig sag, Danske Bank har været igennem, men Nordea og Jyske Bank har jo også haft deres sager. Man kunne formentlig vælge at flytte pengene til flere mindre pengeinstitutter, men kan vi leve med de økonomiske risici, der er i det for borgerne? spørger Bo Hansen.

Kommunens nuværende bankaftale med Danske Bank blev indgået efter udbud med start den 1. maj 2017.

Aftalen er en fortløbende kontrakt, og den er gældende indtil den opsiges af en af parterne. Aftalen er gensidig opsigelig med 9 måneders skriftlig varsel til udgangen af en måned.

Kommunens engagement med Danske Bank indeholder bankkonti med en saldo på -90,1 mio. kroner, swapaftaler - pr. 31. august 2018 med en restgæld 567,8 mio. kr. og investeringsaftaler på 23,759 millioner kroner.

Inden økonomiudvalgsmødet tirsdag har Bo Hansen bedt kommunens jurister komme med en vurdering af kommunens handlemuligheder og et økonomisk overblik over det samlede engagement i Danske Bank.

På dagsordenen i Nyborg

Allerede i dag - mandag - har Nyborgs økonomiudvalg hvidvasksagen mod Danske Bank på dagsordenen.

Det er byrådsmedlem Anne-Marie Palm-Johansen (DF), der har spurgt, om Nyborg Kommune overvejer at skifte bank i forbindelse med hvidvaskskandalen i Danske Bank.

Foretager sig ingenting

I Nordfyns Kommune, der er den tredje fynske kommune, der har Danske Bank som pengeinstitut, siger borgmester Morten Andersen, at Nordfyns kommune er godt tilfreds med det daglige samarbejde med Danske Bank.

- Derfor har hvidvasksagen ikke umiddelbart nogen betydning for samarbejdet. På det foreliggende grundlig fortager vi os som kommune ingenting, siger Morten Andersen.

Nordfyns aftale med Danske Bank omfatter alle de daglige bankforretninger – samt halvdelen af kommunens kapitalpleje - markedsværdien er 105 millioner kroner.