Borgmestre er enige: Mangel på respekt kan gå ud over demokratiet

Lysten til at gå ind i politik eller blande sig i den offentlige debat kan forsvinde på grund af manglende respekt på de sociale medier, lyder det fra fynske borgemestre, og tonen bekymrer også borgere.

Foran Brugsen i Kerteminde - ude i virkeligheden, hvor kontakten foregår ansigt til ansigt - er der ingen tvivl hos kunderne: Tonen på de sociale medier er gået for vidt.

- Jeg ved ikke, hvad der går galt for folk, når de behandler andre sådan. Jeg tror faktisk  ikke, at de er klar over, hvor ondt det gør, siger pensionist Niels Ove Jensen om de beskeder politikerne ofte skal finde sig i på de sociale medier.

-Jeg tror ikke, at det er ret mange, det drejer sig om, men de ødelægger det for mange, siger John Ungermand fra Kerteminde, der ikke selv deltager i debatten på nettet.

- Og jeg skriver heller ikke dumme beskeder, siger han med et grin.


Demokrati kan blive truet

Dumme beskeder har der til gengæld været talrige eksempler på i TV 2 Fyns kampagne Respekt! 

Her har fynske politikere læst op nogle af de beskeder op, de har modtaget på sociale medier.

"Jeg kommer hjem og voldtager dig", skrev en mand til byrådspolitiker i Nyborg Sonja Marie Jensen, mens Christoffer Lilleholt, der er by- og kulturrådmand i Odense er blevet kaldt "uduelige lortepolitiker". 

"For når vi finder ud af, hvem du er, så kan du godt vinke farvel til dit liv, hvis du har et", modtog byrådsmedlem i Odense Christel Gall. 

Og det er ikke bare ord, der kan påvirke den enkelte politiker. Det er også ord, der kan få betydning for demokratiet, lyder det fra flere fynske borgmestre.

Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) siger:

- Hvis man sidder hjemme og vurderer, om man skal stille op til det kommende kommunalvalg, og man ser, at debatten er meget hård, og man bliver svinet til, så kan det da godt være, at der er nogle, der med rette tænker: "Jeg kan bruge min energi på noget andet". Så hvis det er sådan - og jeg tror bestemt, at det er en overvejelse for nogen - så kan det være skidt for demokratiet, og derfor er det vigtigt at få sat fokus på det, men det er ærgerligt, at det er nødvendigt, for man burde jo bare tale og skrive ordentligt til hinanden.

Søren Steen Andersen (V), der er borgmester i Assens Kommune, er enig.

- Hvis for mange holder sig væk, har vi for få at vælge imellem, og vi har for få nuancer. Og det går ikke, og der skal man tænke over, hvordan man ytrer sig. Og det skal bestemt ikke forstås som, at man ikke må ytre sig, men det er formen, der kan skræmme nogen.

Også Kertemindes borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) mener, at den gode tone er nødvendig- ikke mindst for demokratiet.

- Hvis man overhovedet skal bruge debatten til noget, så skal alle have lyst til at bidrage til den. Der er rigtig mange der afholder sig fra det, fordi de er bange for de kommentarer, der kommer tilbage, siger han.

Gemmer sig bag skærmen

Tilbage ved Brugsen er der flere, der gerne vil give deres mening til kende om den dårlige tone på sociale medier.

- Man bruger et grimt sprog, og man taler tit nedsættende til hinanden. Det bryder jeg mig ikke om, siger Brita Martinussen og hun suppleres af Claus Thomsen:

- Det er nemt at sidde bag en skærm - man er usynlig.

Ronni Hoel fra Ørbæk tror også, at mange gemmer sig bag skærmen.

- Jeg føler, at nogen bare sidder og venter på, at de kan piske en stemning op.

- Det er nemt bare at slynge ud, fordi det sjældent har en konsekvens, at alle har deres meninger om forskellige ting, og så er det sgu let bare at trykke på tasterne, siger Simon Andersen fra Horsens.

Og selv hos de kunder, der hellere vil pakke varer i bilen end tale med TV 2 Fyn denne onsdag, er der enighed om, at det er godt, at emnet nu er taget op i kampagnen Respekt!

Hvad er Respekt?

Oversigt

    Oversigt