I det fynske folks tjeneste

Børn på museum: VHS og kassettebånd hvad er det?

Nu får Fyn et helt nyt museum med masser af aktiviteter kun for de nysgerrige børn. Missionen er at få børnene til at få en interesse for fortiden.

00:15

Alberte og Emilie er glade for, at de må komme ind tur til fortiden. Video: Reza Saharei

Kassettebånd, VHS-optager og en fastnet-telefon er nogle af de genstande, som de fynske børn kan opleve når det nye museum 'Histotoriet' åbner i vinterferien den 11. februar.

Børnemuseet er i et af Møntergårdens 200 år gamle huse, og målgruppen er børn mellem 4-11 år:

- Det er virkelig sjovt. Der er mange aktiviteter og lidt uhyggelige ting også, fortæller Alberte, som er en af børnene, der har fået lov til at teste museet inden åbningen. 

Der er rigtig mange ting, som man ikke har set før. Og man ser, hvordan man boede i gamle dage.

Alberte, gæst på Børnemuseet. 

Selvom kassebånd eller en fastnet-telefon ikke umiddelbart lyder som ting, der hører til et museum, er det for de 4-11 årige en hel ny verden: 

-Vi ønsker at skabe en dialog mellem børn og voksne ved at tage udgangspunkt i gamle genstande og historiske ting. Det gælder både noget fra Stenalderen, men også det som de voksne ved noget om, og som de kan fortælle noget om, altså deres egne minder, forklarer museumsinspektør, Dyveke Skov Larsen.

Kreativt historielaboratorium

Udstillingen er opdelt i forskellige rum med forskellige temaer, såsom dyr, død og familie. Gennem forskellige lege og opgaver kan børnene eksempelvis blive klogere på, hvad man spiste i gamle dage, eller hvordan et skelet fra Middelalderen ser ud. Og det er noget, der har vækket interesseren hos testpersonerne på museet i dag:

- Der er rigtig mange ting, som man ikke har set før. Og man ser, hvordan man boede i gamle dage, forklarer Alberte.

Og det er netop den reaktion, museet ønsker fra børnene:

-Selvom de ikke skal kunne kongerækken, så håber vi, at de bliver nysgerrige på alle slags gamle genstande. Man sætter nemlig en dialog igang om nutiden og fortiden ud fra alle de her genstande, som vi har her, siger Dyveke Skov Larsen.

00:31

Hør museumsinspektøren fortælle om hvorfor vi skal have et børnemuseum på Fyn. Video: Reza Saharei

Luk video