I det fynske folks tjeneste

Børnefamilier ser frem til søndagshandlen

Mandag er det slut med lukkeloven, som vi kender den. Især børnefamilierne glæder sig til længere åbningstider

Når lukkeloven afskaffes 1. oktober, får danskerne mulighed for at shoppe 24 timer i døgnet, hele året rundt, hvis butikkerne altså vælger at udnytte de nye muligheder til fulde. Kun på helligdage må dankortet blive i lommen.

Generelt er danskerne positivt stemt over for de nye muligheder, men især børnefamilierne ser frem til en nemmere hverdag med længere åbningstider.

En rundspørge, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, viser nemlig, at 50 procent af børnefamilierne venter, at afskaffelsen af lukkeloven vil gøre deres hverdag nemmere. For familier uden hjemmeboende børn gør det sig kun gældende for 32 procent.

Ifølge Mogens Bjerre, der er lektor ved Copenhagen Business School, og som forsker i forbrugeradfærd, er der en helt logisk grund til, at det er børnefamilierne, der ser mest frem til de nye åbningstider. Det er nemlig også dem, der vil mærke den største effekt.

- Det er, fordi det er dem, der føler sig mest presset i hverdagen i forhold til at nå indkøbene, fordi de jo skal have børnene med for at få det gjort, siger han.

Både hos børnefamilierne og familierne uden hjemmeboende børn regner 91 procent af dem, der vil udnytte de nye åbningstider, med at bruge de længere åbningstider til indkøb at dagligvarer som mælk, brød og smør.

Samtidig venter 39 procent af børnefamilierne mod 31 procent af familierne uden børn, at køb af ting som elektronik, tøj og sko vil blive en del af søndagsindkøbene.

- Når det kommer til køb af andet end dagligvarer, er børnefamilierne mest pressede, siger Mogens Bjerre med henvisning til, at en del af dagligvareindkøbene i forvejen kan klares på skæve tidspunkter.

- Der findes jo ikke en dagligvarekæde med respekt for sig selv, der ikke som minimum har åbent til klokken 20, siger han.