Børnelæge advarer: Få sekunder kan ødelægge synet

En børnelæge fra Odense advarer nu på skolernes intratnet alle børn mod at kigge på fredagens solformørkelse uden beskyttelsesbriller.

- Man kan ødelægge sine øjne for altid ved at se på en solformørkelse uden beskyttelsesbriller. Selvom kun 1 procent af solskiven er synlig, er lyset stadig 10.000 gange stærkere end lyset fra en fuldmåne, og hvis man stirrer på den næsten skjulte sol, kan man få varige øjenskader i løbet af få sekunder, advarer Susanne Buhl, der er Børne- og ungeoverlæge i Odense i en meddelelse på skolernes intranet.

Hun fastslår ligesom mange øvrige anbefalinger, at beskyttelsesbriller er et krav, hvis man skal se på solen under en solformørkelse. Uden briller risikerer man at få varige øjenskader.

- Infrarød stråling fra solen kan afbrænde de lysfølsomme celler i nethinden, så der opstår blinde punkter. Risikoen for skader er særligt stor for børn og unge, forklarer Susanne Buhl i advarslen.

Godkendte solformørkelsesbriller lukker kun omkring 0,003 procent af sollyset igennem til øjnene, og almindelige solbriller er slet ikke nok ved en solformørkelse.

Hvis man desuden vil forsøge at fotografere solformørkelsen, er det hele endnu mere farligt, for linsen virker som et forstørrelsesglas og kan tænde ild.