I det fynske folks tjeneste

Børnene deler intime billeder: Det skal du gøre som forælder

Forældre taler alt for lidt med deres børn om sociale medier. Allerede fra seksårsalderen bør forældrene blande sig i børnenes digitale liv, mener ekspert.

00:55

Børn og unge deler flittigt intime billeder af sig selv og andre på de sociale medier, og det kan være svært at vide som forælder, hvor meget man skal blande sig i børnenes adfærd på nettet.

Lykke Møller Kristensen, der er foredragsholder med speciale i sociale medier, mener, at forældrene skal blande sig i langt højere grad, end de gør i dag, og samtidig skal man i skolen sætte meget tidligere ind. 

Læs også Camilla deler billeder af sig selv: Jeg tænker ikke så meget over det

- De sociale medier er simpelthen en for lille del af vores fælles dialog med vores børn i hverdagen - i forhold til, hvor stor en del det er af deres liv, siger Lykke Møller Kristensen.

Erkend problemet

18 procent af pigerne og 17 procent af drengene har ifølge en undersøgelse blandt 5.000 unge i Odense delt intime billeder af sig selv.

- Vi skal erkende, at det er et problem med de sociale medier. Der er udfordringer derude. Det handler ikke om, at børn er dårligt opdragede eller er dumme eller onde. Det handler simpelthen om, at vi skal forstå, hvad det er, der kan tricke dem og drage dem, når først de er inde i en chat, forklarer Lykke Møller Kristensen, der har haft problemerne tæt inde på livet.

Hendes ældste datter var udsat for mobning og ændrede adfærd som resultat heraf. Derudover blev hendes søn truet på livet af pædofile, der forlangte intime billeder af ham.

Start allerede i seksårsalderen

Det er derfor vigtigt, at man forholder sig til, hvordan børnene opfører sig på de sociale medier - allerede når de starter i skole.

- Vi skal sætte meget tidligere ind. Vi skal tale med børnene allerede fra indskolingsalderen om det med at dele, skrive hårdt og passe på sig selv og andre på de sociale medier, siger Lykke Møller Kristensen.

- Det er ikke først, når vi er i udskolingen og på ungdomsuddannelserne. Det er meget tidligere, for de får grundlagt deres vaner meget tidligt, forklarer hun.

Undersøgelsen fra Odense viser desuden også, at hver tiende dreng har delt intime billeder af andre uden deres tilladelse, hvilket er ulovligt.