Brandvæsenet har travlt: Her er rådene til sankthansbål, du bør kende

Brandvæsenet har travlt sankthansaften. De opfordrer derfor til at huske de gode råd, når du brænder bålene af onsdag aften.

Når sankthansbålene bliver tændt over hele Danmark onsdag aften, giver det ikke bare nogle flotte og hyggelige syn med knitrende flammer.

Det skaber også ekstra travlhed hos brandvæsenet, der rykker ud til cirka tre gange så mange 1-1-2-meldinger sankthansaften som en normal aften og nat.

Derfor opfordrer Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber til at være opmærksom og følge de gode råd om brandsikkerhed.

- Forsigtighed er et nøgleord, når det kommer til sankthansbål. Sørg for at bygge bålet i sikker afstand til materialer, der kan brænde, tag hensyn til dine naboer og omgivelser, og vær opmærksom på vind- og vejrforholdene. Det er desuden vigtigt, at du aldrig bruger brandfarlige væsker som tændvæske eller benzin til optænding af bålet, siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen. 

I årene 2016-2020 rykkede brandvæsenet i gennemsnit ud til cirka 90 anmeldelser i løbet af sankthansaften. De fleste af dem var naturbrande. I samme periode rykkede brandfolk i gennemsnit ud til 30 1-1-2-meldinger.

Fem gode råd til sankthans

Hold sikker afstand

Ud over de fem gode råd til et sikkert bål, er der også en række andre anbefalinger, du bør følge.

Det handler om afstanden til omkringliggende bygninger og områder. Her er anbefalingerne, at bålet skal placeres 30 meter fra bygninger med hårdt tag, 60 meter fra letantændelige markafgrøder og 200 meter fra tage som stråtækte huse, og letantændelige områder med for eksempel nåletræer og lyng.

- Hvis der blæser en hård vind eller mere, er det faktisk forbudt at tænde bål, medmindre kommunen har givet tilladelse, forklarer Kenny Christensen, forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber.

Send os dine billeder

- I særligt tørre perioder kan der ligeledes indføres afbrændingsforbud. Man bør derfor altid undersøge, hvad der gælder i sit lokalområde, før man tænder bål.

Der er dog ikke indført afbrændingsforbud i år. 

Derudover bør man kun bruge tørt og rent træ til sine bål. Det er forbud at bruge affald, trykimprægneret træ pg andet overfaldebehandlet træ som brænde i bålene. 

Hvis uheldet er ude og bålet udvikler sig til en brand, så er det vigtigt, at folk holder sig på sikker afstand  og ringer efter brandvæsenet på 1-1-2.

Infografik_Sankthansbaal_Anbefalede afstande
Foto: Beredskabsstyrelsen