Brandvæsnet advarer: Pas på med ukrudtsbrænderen

Det er bidende koldt udenfor, og der er stadig nattefrost - men Odense Brandvæsen advarer allerede nu mod forkert brug af ukrudtsbrændere.

Sidste år var ukrudstbrændere skyld i at brandvæsnet måtte rykke ud 201 gange i hele landet. Flere gange er huse og bygninger blevet antændt og i 2009 mistede en 71-årig mand fra Vestfyn livet, da han mistede kontrollen over ilden.

Ikke for tæt på

I følge Sikkerhedsstyrelsen starte ukrudtsbrænderne typisk en brand, fordi de kommer for tæt på tørt græs eller buskads, en bygning eller bilen i indkørslen. Der kan også være risiko for forbrændinger på børn og voksne, fordi de kommer for tæt på en tændt eller varm ukrudtsbrænder.

For at mindske antallet af skader og ulykker vil Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen informere om, hvordan ukrudtsbrænderen håndteres sikkert.

- Brænderen bør kun skrues så meget op, at ukrudtet bliver kortvarigt svitset. Det er desuden vigtigt at holde ukrudtsbrænderen på afstand af bygninger, bevoksninger og biler. Flammen fra brænderen antænder nemlig let brandbare materialer - også dem, man ikke ønsker at sætte ild til. Endelig opfordrer vi til at lade ukrudtsbrænderen blive i redskabsskuret i de tørre perioder og i blæsevejr, hvor det kan være svært at styre flammen, siger kommunikationskonsulent Lone Hansen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Find råd om korrekt brug af ukrudtsbrænderen på www.sik.dk og www.brs.dk.