Budget giver bedre busser i Syddanmark

Region Syddanmarks budget for 2010 giver bedre busruter til udkantsbyerne og penge til at sikre voksne med psykiske problemer behandling inden for to måneder.

Unge i udkantsbyer skal have lettere busadgang til de regionale ungdomsuddannelser. Det er et af de konkrete resultater af Region Syddanmarks budget for næste år, som et flertal i regionsrådet vedtog mandag aften, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

- År efter år har vi oplevet faldende passagertal i den kollektive trafik. Nu skal spiralen vendes, og vi skal have folk tilbage i busserne. Derfor har vi reserveret to gange fem millioner kroner til en udviklingspulje, som skal udvikle de eksisterende ruter samt udvikle nye bæredygtige ruter, siger Carl Holst.

De 10 millioner kroner er dog kun en lille dråbe i regionens 21 milliarder kroner store budget, som især går til at drive sygehuse og sociale- og psykiatriske tilbud. Her står regionen med en stor udfordring, fordi sygehusene ifølge regionsrådsmedlem Karsten Uno Petersen (S) skal effektivisere, så sygeplejersker og læger leverer ekstra behandlinger for 220 millioner kroner, uden at sygehusene får penge for det.

- Der er grund til at tænde advarselslamperne med den økonomiske ramme, vi har fået stillet til rådighed i 2010 fra regeringen. Det kan kun lade sig gøre ved, at vores personale skal løbe endnu hurtigere. Og det får mig til at spørge, kan vi blive ved med det, eller er vi ikke snart ved at være inde ved benet, siger Karsten Uno Petersen.

Alligevel er det lykkes at finde penge til at garantere voksne psykiatriske patienter ret til at få en diagnose og komme i behandling inden for to måneder. Den hurtigere hjælp skal være med til at forhindre selvmord blandt voksne med psykiske problemer.

Region Syddanmark har ca. 25.000 medarbejdere, der blandt andet driver 18 sygehuse og 31 sociale og psykiatriske tilbud for borgere med særlige behov.