Butikker vil af med gadehververe

Butikker i Odense og andre storbyer er godt trætte af de mange gadehververe, der opsøger de handlende i gågaderne for at få dem til slutte op om diverse gode formål. Nu vil de handlende mødes med politiet og gadehververne.

De står rigtig mange steder i gågaderne og spørger de forbipasserende om de lige har et par minutter til at høre om en god sag. Butikkerne er godt trætte af dem. De handlende mener, at de såkaldte "facere" forulemper og skræmmer kunderne væk.

Indsamlerne og deres forening ISOBRO vil i næste uge mødes med politi og cityforeninger fra Odense, Århus, Aalborg og København for at få diskuteret problemet.

Facerne selv håber at opnå større forståelse for deres arbejde i gågaderne ved mødet.

- Der har været kritik i byerne af face-to-face-arbejdet. Vores oplevelse er, at gadehvervning desværre ofte bliver kritiseret for sin synlighed, og det bliver symbolet for de problemstillinger, der er i gadebilledet, selv om meget af det i virkeligheden ligger et helt andet sted, siger Robert Hinnerskov, generalsekretær i ISOBRO.

Facerne har i følge loven lov at være i gågaderne, men i Odense håber de handlende at de lokale myndigheder kan få lov til at regulere antallet af facere, så kunderne i gågaden ikke bliver rendt over ende, når de er ude for at handle.

- Vi ville gerne have en løsning som i Nyborg, hvor alle gadehververe skal have en tilladelse af kommunen, før de må gå på gaden for at samle ind, siger Lone Skjoldaa, Citychef i Odense.

Lige nu arbejder omkring 40 gadehververe i Danmark - hovedsageligt i de større byer. I højsæsonen stiger det antal til det dobbelte.

Oversigt

    Oversigt