Butiksdød: Lukkelov rammer hårdere end ventet

Store discountkæder truer de små nærbutikker, som ikke længere har søndagen og de sene aftentimer alene.

Ændringen af lukkeloven betyder døden for købmænd og kiosker - sådan har advarslen lydt i årevis. Nu to måneder efter ændringen ser det endnu værre ud, end selv de værste pessimister havde forudset, skriver Avisen.dk.

- De ting, vi havde forventet ville ske efter ændringen af lukkeloven, er faktisk sket i højere grad, siger Per Nyborg, administrerende direktør i Institut for Centerplanlægning, til Avisen.dk

- For eksempel giver mange Netto- og Faktabutikker den fuld skrue og holder åbent til klokken 23 eller 24. Det har overrasket os, tilføjer han.

Dagligvarebranchen regner i forvejen med, at hver femte butik, svarende til cirka 1000 butikker, lukker eller bliver overtaget af en discountkæde i løbet af de kommende fem år. De 900 vil være små butikker og kiosker.

Alt tyder nu på, at tallet kan blive endnu højere.

- Vi kommer desværre ikke uden om, at der vil være butikker, der lukker, siger Jens Birkeholm, direktør for brancheorganisationen Dansk Detail, til Avisen.dk.

- De små butikker er helt sikkert under pres, nu hvor de ikke længere har søndagen og de sene aftentimer for sig selv, tilføjer han.

Butiksdøden vil trække et spor af personlige tragedier bag sig, advarer fagforeningerne. En stor del af landets små købmænd og kioskejere er nemlig uden a-kasse, og mange af dem har gæld i virksomheden.

- Der er desværre tit økonomiske sår at slikke efter en tvungen lukning. Det er personlige tragedier, vi taler om, siger Keith Fobian, administrerende direktør for Dana, som er en af de største a-kasser for selvstændige, til Avisen.dk.

Han mener, at liberaliseringen af lukkeloven er en trussel mod mange af landets små erhvervsdrivende.

Ændringen i lukkeloven betyder, at det fra første oktober i år blev muligt for alle butikker at holde søndagsåbent, hvor det før var et privilegium forbeholdt små butikker.

Det betyder, at den lille nærkiosk må slås om kunderne med store butikscentre og discountkæder.

Samtidig vælger mange dagligvarekæder nu at holde åbent i de sene aftentimer - noget, der i forvejen var lovligt, men som mange først har valgt at benytte sig af nu, hvor åbningstiderne alligevel skulle revideres.