I det fynske folks tjeneste

Byret: I orden at bortvise ryger

Virksomheder er i deres gode ret til at bortvise rygere, der tænder en smøg på det forkerte sted. Det har byretten i Odense i dag slået fast.

Det var helt i orden, da juice- og frugtproducenten Orana A/S bortviste Svend Jørgensen efter 31 års ansættelse. Det har byretten i Odense i dag slået fast i en principiel afgørelse om bortvisning.

Årsagen til den 58-årige mands bortvisning var, at han havde tændt en cigaret på et andet sted end det ellers anviste område til rygning, hvilket går imod virksomhedens regler.

Hovedpersonen selv er yderst overrasket over afgørelsen:

- Det kommer meget bag på mig, at dommeren mener, at man kan bortvise ansatte for at ryge det forkerte sted. Jeg er fuldstændig målløs og rystet," siger Svend Jørgensen.

Også Svend Jørgensens fagforening er overrasket over afgørelsen. 

- Vores holdning har hele tiden været, at det at tænde en cigaret ikke berettiger arbejdsgivere til at bortvise en medarbejder. Slet ikke en, med så meget anciennitet som Svend Jørgensen havde og uden at medarbejderen har fået en skriftlig advarsel. Derfor overrasker det mig, at byretten frikender Orana A/S, siger advokat og souschef i Frie Funktionærers juridiske afdeling, Rune Henneberg. 

Svend Jørgensen vil sammen med sin fagforening kigge på, hvorvidt sagen skal ankes til landsretten.