I det fynske folks tjeneste

Byrødder: Vi får for lidt

Aflønningen er alt for lav for byrådsarbejdet. Det mener en stor del af de fynske kommunalpolitikere ifølge en rundspørge, som TV 2/Fyn har lavet.

01:05

1 af 2

En kommunalpolitiker tjener i gennemsnit 100.000 om året, og det er for lavt, mener kommunalbestyrelsesmedlem og tidligere borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Bo Andersen.

- Hvis ikke du bruger mindst 20 timer om ugen på det, kan du ikke passe kommunalbestyrelsesarbejdet ordentligt. Der er forberedelse, møder, borgermøder osv. Det giver en meget meget lille timeløn, siger Bo Andersen (V).

TV 2/Fyn har foretaget en rundspørge blandt alle nuværende fynske kommunalpolitikere. Over halvdelen har svaret, og af dem siger 68 %, at deres løn er for lav.

Det falder godt i tråd med en anonym rundspørge, som avisen Kommunen netop har lavet hos landets borgmestre. Her svarede 37 ud af 49 borgmestre, at deres borgmesterløn ikke modsvarer hverken arbejdsmængde eller det ansvar, det kræver at besidde en borgmesterpost.

Men det er altså ikke kun fuldtidspolitikerne med borgmesterkæderne, der mener, at de burde have mere i løn.

- Rigtig mange kommunalpolitikere føler, at den hyre de får for de mange timer og det brok og bøvl, de også må lægge ryg til, er alt for lille, siger Ulrik Kjær, der er kommunalforsker ved Syddansk Universitet.

En stor del af de fynske byrådsmedlemmer frygter, at mange fravælger at stille op til kommunalpoltik på grund af den lave løn.

- Jeg så gerne, at man hævede beløbet til politikere med mindre børn, så de også har mulighed for at gå ind i politik. Det må jo ikke blive sådan, at det kun er folk med gråt hår som mig, der sidder i politik, siger Bo Andersen (V) fra Faaborg-Midtfyn Kommune.