Camilla Hersom overtager Jelveds præsidiepost

Camilla Hersom, valgt på Fyn, har kun siddet i Folketinget i 14 måneder, men nu bliver hun en del af ledelsen i Folketinget.

Normalt skal man have en lang karriere i Folketinget bag sig, før man kan komme i betragtning til en plads i Folketingets præsidium. Men sådan bliver det ikke længere hos De Radikale.

Hidtil har den nye kulturminister, Marianne Jelved, været del af Folketingets præsidium, men hendes plads overtages nu af den 41-årige Camilla Hersom, som kun har siddet i Folketinget i 14 måneder.

Dermed får hun prestigefyldt post i præsidiet, der er Folketingets øverste ledelse.

- Nu bliver det radikale ministerhold lidt ældre, og præsidiet bliver lidt yngre, og det kan være, at det er meget godt for begge parter, siger De Radikales leder Margrethe Vestager.

Præsidiet er sammensat af en formand, som siden valget har været Mogens Lykketoft (S) og fire næstformænd, som er Bertel Haarder (V), Pia Kjærsgaard (DF), Anne Baastrup (SF) og nu Camilla Hersom (R).

Dermed kommer den 41-årige sundhedsordfører Camilla Hersom blandt andet til at skulle styre folketingsmedlemmernes debattone på talerstolen, fordi formanden og de fire næstformænd skiftes til at lede møderne i folketingssalen.

Og den opgave kan hun sagtens løfte i samarbejde med de øvrige medlemmer af præsidiet, mener Margrethe Vestager.

- Kendskabet til Folketingets traditioner er overordentligt velrepræsenteret i præsidiet, så jeg tror ikke, det er nogen skade til at få en ind, som har et frisk blik på, hvordan Folketinget skal fungere, siger Margrethe Vestager.

Det er også præsidiemedlemmerne, som modtager kongefamilien ved Folketingets åbning i oktober, og når Danmark modtager officielle statsbesøg.

Posten som Folketingets formand regnes formelt for at være den fineste, man kan vælges til i det danske samfund. Derfor går posten oftest til et garvet folketingsmedlem, som er respekteret bredt af medlemmerne af Folketinget.

Næstformændene i præsidiet vælges af de fire største partier i Folketinget, når man ser bort fra det parti, som formanden tilhører.

Partierne vælger i rækkefølge efter størrelse henholdsvis første, anden, tredje og fjerde næstformand blandt medlemmerne. Camilla Hersom bliver tredje næstformand efter Marianne Jelved, fordi De Radikale er større end SF.

Oversigt

    Oversigt