Computermuseum på SDU

Computere har på få årtier udviklet sig fra at være et apparat for specialister til at være et redskab ingen kan undvære. SDU dokumenterer udviklingen med opbygningen af et computermuseum.

Store klodsede maskiner med stærkt begrænset regnekraft blev for bare få årtier siden betragtet som teknologiske vidundere, som kun særlige eksperter kunne få adgang til.

I 1983 kom fx en Lambda computer med en hukummelse med 2 KB på markedet. I dag kan man købe et USB-stik med 16 millioner gange så meget hukommmelse til 60 kroner.

- Det er autentiske maskiner, som man kan studere og eventuelt åbne og kikke ind i. Man kan få et direkte indblik i, hvad state of the art var på de tidspunkter, hvor de blev skabt, siger Bjarne Toft, der er lektor i matematik og datalogi på SDU, til sdu.dk.

Sammen med ingeniør Einar Hougs og lektor Hans Bøye har han oprettet et lille computermuseum med nogle af de computere og tilbehør, som universitetet anskaffede og benyttede fra dets start i 1966 til omkring 2000.

- Computere har altid været brugt i undervisningssammenhæng på instituttet, i de første år som en central enhed med tilsluttede terminaler. Og på grund af den begrænsede lagerplads skulle man være mere opfindsom end nu, og man kunne meget mindre. Matematisk Institut indkøbte også mere specielle computere for at studere dem og for at følge med i udviklingen, fortæller Bjarne Toft.

Computermuseet rummer blandt andet et af de første input-medier, der blev taget i brug på Odense Universitet. Det var en hulkortmaskine. Blandt de senere klenodier er den første IBM PC fra 1981; Lisa, som var den første computer med grafisk brugerflade, rulle-menuer og mus samt Amiga 1000, som var den første multimediemaskine.

Den nyeste computer i samlingen er en i-Mac fra 1998, hvor floppydisk-drevet er erstattet af en USB-port som standard. Disse computere er alle milepæle i udviklingen.

- Der er mulighed for at få en bedre forståelse af, hvad der er sket med den verden, vi lever i og de meget store forandringer, vi oplever, siger Bjarne Toft.

Se video fra SDU om computermuseeet